Ευάλωτη, συναισθηματικά ασταθής, λίγο εριστική, λίγο ζηλιάρα, λίγο εκδικητική, λίγο τεμπέλα, αρκετά πονηρή, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, πεισματάρα, μελαγχολική (ενίοτε καταθλιπτική), απότομη και αγενής (όταν αισθάνεται πως αδικείται ή στριμώχνεται), αλλά και με καλή καρδιά. Αρκεί το τελευταίο για να της συγχωρήσουμε όλα τα προηγούμενα; Οσο επιεικείς και αν θέλουμε να είμαστε, αυτό που περιγράψαμε απέχει πολύ από το να είναι η ιδανική γυναίκα, εκείνη που θα θέλαμε να έχουμε ως κόρη, αδελφή, σύντροφο ή φίλη.
Αλλά και η δημιουργός της «Fleabag» (ελληνιστί «Ψειριάρας»), η Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ, δεν είχε σε καμία περίπτωση στο μυαλό της την ιδανική γυναίκα όταν έπλαθε την ιδιαίτερη ηρωίδα της στον θεατρικό μονόλογο που παρουσίασε το 2013 στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Εκείνο που ήθελε ήταν να μιλήσει, με τον καυστικό τρόπο που οι βρετανοί κωμικοί διαθέτουν, για τους φόβους, τις αγωνίες, τα όνειρα, τα λάθη, τα αδιέξοδα, τη μοναξιά, τη σκληρή, απογοητευτική και άχαρη πολλές φορές καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας.
Από το θέατρο στην τηλεόραση
Και τα κατάφερε όπως επιβεβαιώνει η επιτυχία της θεατρικής «Fleabag». Τα κατάφερε όπως επιβεβαιώνει η επίσης επιτυχημένη μεταφορά της στην τηλεόραση από το BBC το 2016, η επιστροφή της με δεύτερο κύκλο επεισοδίων τον Μάρτιο του 2019 και τέλος ο θρίαμβος της σειράς στα εφετινά Εmmy: το «Fleabag» κέρδισε έξι βραβεία, ανάμεσά τους εκείνα της καλύτερης κωμικής σειράς, της καλύτερης σκηνοθεσίας (Χάρι Μπράντμπιρ), του καλύτερου σεναρίου και της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για κωμική σειρά. Δύο από αυτά, τα βραβεία σεναρίου και ερμηνείας, τα σήκωσε λάμποντας από χαρά η ίδια η Γουόλερ-Μπριτζ, καθώς εκτός από δημιουργός είναι και πρωταγωνίστρια του σίριαλ, ερμηνεύει την ανώνυμη (αφού δεν ακούμε ποτέ το όνομά της) ηρωίδα που έγινε διάσημη με το παρατσούκλι Fleabag (το οποίο, όπως έχει αποκαλύψει η ίδια, υπήρξε παρατσούκλι της οικογένειάς της).
Ενώ όμως τη Fleabag τη γνωρίζουμε και (τελικά, ναι) τη συμπαθούμε και την αγαπάμε όσοι παρακολουθούμε τη σειρά, για τη Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Ποια είναι η ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος στο πρόσωπο της οποίας η showbiz ανακάλυψε εσχάτως την κωμικό της νέας γενιάς;
Είναι μια 34χρονη σήμερα γυναίκα, γεννημένη στο Λονδίνο από οικογένεια με αριστοκρατικές καταβολές. Εχει έναν μικρότερο αδελφό που ασχολήθηκε με τη μουσική ως μάνατζερ και μια μεγαλύτερη αδελφή που ασχολήθηκε με τη σύνθεση μουσικής και που σήμερα «ντύνει» με τις μελωδίες της το «Fleabag». Είχαν επομένως καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα τα τρία παιδιά, μεγάλωναν και σε περιβάλλον που τους επέτρεπε να τα καλλιεργήσουν… Είχαν όμως και δύο γονείς που αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, γεγονός που επηρέασε το ευαίσθητο κορίτσι – και που, όπως πολλά άλλα αυτοβιογραφικά στοιχεία και περιστατικά, «περνάει» στο θεατρικό έργο και στη σειρά. Η Φίμπι τελείωσε το σχολείο, φοίτησε στη Royal Academy of Dramatic Art του Λονδίνου και το 2009 έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο. Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 2009, σε ένα επεισόδιο της βρετανικής σαπουνόπερας «Doctors», ενώ μεταξύ άλλων έπαιξε και έναν χαρακτηριστικό ρόλο στον δεύτερο κύκλο του «Broadchurch». Το 2016 έγραψε την κωμική σειρά «Crashing» στην οποία και πρωταγωνιστούσε, ενώ αμέσως μετά το τέλος της παρουσίασε το «Fleabag», εμπνευσμένο από τον θεατρικό μονόλογο που είχε η ίδια γράψει – και την παράσταση του οποίου παρακολούθησε το αθηναϊκό κοινό σε απευθείας μετάδοση από το Λονδίνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πριν από μερικές ημέρες. Ομως η Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ δεν ασχολείται μόνο με την κωμωδία. Είναι συν-δημιουργός, συμπαραγωγός και συν-σεναριογράφος μιας ακόμα μεγάλης τηλεοπτικής επιτυχίας, του θρίλερ «Killing Eve» (BBC America). Οπως είναι και συν-συγγραφέας, μαζί με τους Κάρι Φουκουνάγκα και Σκοτ Μπερνς, του «No time to die», της νέας ταινίας με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ (με σκηνοθέτη τον Φουκουνάγκα και πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ), που θα κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2020. Την ίδια στιγμή ετοιμάζει μια νέα σειρά με τον τίτλο «Run» έπειτα από παραγγελία του HBO, αλλά και μία ακόμα ταινία την οποία σκοπεύει επιπλέον να σκηνοθετήσει.
Το «χειροποίητο» «Fleabag» με την… ψειριάρα ηρωίδα του έγινε το διαβατήριό της για τα μεγάλα στούντιο. Αυτή την περίοδο η Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ απολαμβάνει την επιτυχία αλλά και προσπαθεί να τη διαχειριστεί και να προστατέψει, όπως η ίδια δήλωσε, την οικογένειά της από τις όχι πάντα ευχάριστες συνέπειες της δημοτικότητας που ακολούθησε τη βράβευσή της.
Με το αυτοσαρκαστικό και ανατρεπτικό χιούμορ της να αποτελεί πάντα το πιο δυνατό όπλο της. Μακάρι να μην το χάσει ποτέ. Ο χώρος της ψυχαγωγίας έχει ανάγκη από φωνές τολμηρές, «αναρχικές» και τόσο εμπνευσμένες όσο η δική της.