Τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να προσφέρει, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιπλέον στήριξη στην Τουρκία για την καλύτερη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών και επισήμανε ότι η Άγκυρα θα διαβιβάσει σύνοψη με τα σημεία στα οποία χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια.

Οι συνομιλίες του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού πραγματοποιήθηκαν σε καλή, εποικοδομητική και συναδελφική ατμόσφαιρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ.

Και συνέχισε: «Είναι προς το κοινό συμφέρον η πιο στενή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και το να δούμε πώς μπορεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να εφαρμοστεί καλύτερα. Η Τουρκία πράγματι θα διαβιβάσει για αυτό έναν πίνακα με σημεία στα οποία επιθυμεί υποστήριξη. Αυτόν θα τον δούμε προσεκτικά και μπορώ να πω για τον υπουργό και τη γερμανική κυβέρνηση ότι επί της αρχής είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, να δώσουμε τη στήριξή μας. Σε συζήτηση επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σκεφτούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την Κοινή Δήλωση ακόμη καλύτερα και πιο συγκεκριμένα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα της Τουρκίας και αν σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των συνόρων, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «σκεφτόμαστε προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις» και ότι ο κατάλογος που θα διαβιβάσει η Άγκυρα θα μελετηθεί με προσοχή. «Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες να βοηθήσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ζεεχόφερ: Ευχαριστίες και δέσμευση για περισσότερη βοήθεια στην Άγκυρα

Με ένα «ευχαριστώ» και τη δέσμευση για τη χορήγηση περισσότερης ευρωπαϊκής βοήθειας ξεκίνησε η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ χθες βράδυ στην Άγκυρα.

«Ευχαριστώ από την καρδιά μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ πριν από την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Η Τουρκία έχει προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπου μπορούμε να προσφέρουμε, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία, σε ό,τι επιθυμεί. (…) Χωρίς τη δική σας αλληλεγγύη το μεταναστευτικό πρόβλημα στην περιοχή μας δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Είναι ένα επίτευγμα που θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία», συνέχισε ο γερμανός υπουργός και επισήμανε ότι τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας «μας απασχολούν εδώ και καιρό από κοινού».

Στην ευρωπαϊκή αποστολή συμμετέχει ακόμη ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ακύρωσε την τελευταία στιγμή την συμμετοχή του λόγω της επίθεσης που σημειώθηκε χθες στο Παρίσι.

Σοϊλού: Η ΕΕ έχει δώσει μόνο 2,3 δισ., όχι 5,8

Από την τουρκική πλευρά ο κ. Σοϊλού δήλωσε πριν από την συνάντηση ότι σκόπευε να θέσει το ζήτημα της πρότασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια «ζώνη ασφαλείας» στην βόρεια Συρία, όπου θα εγκατασταθούν εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο νέας μαζικής φυγής προς την Τουρκία, λόγω των μαχών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο κ. Σοϊλού διόρθωσε ακόμη τους αριθμούς που έδωσε ο κ. Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή βοήθεια στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Δεν έχουν δοθεί 5,8 δισεκατομμύρια από τα έξι, αλλά μόνο 2,3, υποστήριξε και τόνισε ότι η Τουρκία «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της». Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί, συμπλήρωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε από την πλευρά του ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις πτυχές της Δήλωσης με την Τουρκία και τόνισε ότι δεδομένης της αύξησης του αριθμού των προσφύγων στην Ελλάδα, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η πρόληψη και η ανίχνευση παράνομων εξόδων από την Τουρκία». Η συνεργασία με την Ελλάδα είναι απολύτως απαραίτητη και αναπόφευκτη, επισήμανε.

Η παρουσία του κ. Ζεεχόφερ στην Άγκυρα προκαλεί πάντως ήδη αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στην Γερμανία. Η Σεβίμ Νταγκντελέν του κόμματος «Η Αριστερά» έκανε λόγο για «άλλη μια υπόκλιση στον Ερντογάν» και τόνισε ότι η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερες επιταγές δισεκατομμυρίων και την παράταση ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Όποιος υποκύπτει σε εκβιαστές όπως ο Ερντογάν, δεν λύνει προβλήματα, αλλά ενθαρρύνει μόνο νέες απαιτήσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ