Σήμανε άραγε η αρχή του τέλους ή απλώς βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής, κατά τη γνωστή φράση του Γουίνστον Τσόρτσιλ που έγραψε Ιστορία; Το ερώτημα αφορά φυσικά την τύχη του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπόρις Τζόνσον μετά τις γνωστές αποφάσεις της προέδρου της αμερικανικής Βουλής και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας. Δύο αποφάσεις με ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή όπου είχε φανεί να επικρατούν οι λαϊκιστικές και αυταρχικές αντιλήψεις, καθώς επανέφεραν τον ορθολογισμό του κράτους του νόμου και των αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας, θέτοντας φραγμό στις επιχειρούμενες αυθαιρεσίες πολιτικών ηγετών. Απέδειξαν δηλαδή ότι στις ευνομούμενες χώρες λειτουργεί αποτελεσματικά η διάκριση των εξουσιών και κυρίως το καθεστώς των ελέγχων και ισορροπιών (check and balances), γεγονός που βέβαια δεν ισχύει στις χώρες εκείνες που καταργούν τις δημοκρατικές διαδικασίες με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα.
Προς το παρόν, πάντως, βρισκόμαστε μάλλον στο τέλος της αρχής, με δεδομένο ότι απλώς έχει ξεκινήσει, στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον, η διαδικασία έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης. Μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα, η κατάληξη της οποίας δεν είναι δεδομένη. Και αν ακόμη η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή αποφασίσει την παραπομπή, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, θα συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δύο τρίτα των ψήφων για την απόφαση της καθαίρεσης. Υπάρχει δηλαδή το σοβαρό ενδεχόμενο να βγει τελικά καθαρός ο Τραμπ, τις παραμονές των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, γεγονός που θα τον ενισχύσει προεκλογικά. Καθώς μάλιστα απευθύνεται σε ένα φανατισμένο κοινό χαμηλής πολιτικής νοημοσύνης.
Αλλά και η τύχη του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί με ανοίκειους χαρακτηρισμούς στους βουλευτές σε μια επίδειξη γνήσιας αντιδημοκρατικής και προκλητικής συμπεριφοράς, δεν είναι προδιαγεγραμμένη. Ολα θα εξαρτηθούν από το πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές και κυρίως από ποια θα είναι η τύχη του Brexit. Διότι, άλλο είναι ένα Βrexit με συμφωνία (και ενδεχόμενη παράταση έως το τέλος του χρόνου) και άλλο ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι Εργατικοί, με την επαμφοτερίζουσα στάση στο θέμα του Βrexit του Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν πείθουν, ενώ ενισχύονται τα μικρότερα κόμματα, θέτοντας ουσιαστικά ένα τέρμα στον δικομματισμό. Για να μη μιλήσουμε για την επιτακτική πλέον ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές γραπτό Σύνταγμα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι σημερινές τραγελαφικές καταστάσεις.