Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: Ο γύρος των επαφών (high level) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) αρχίζει με… διπλή συνάντηση με τον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Η πρώτη στο δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδος (που την κρατούσαν μυστική για λόγους ασφαλείας) και η δεύτερη την Τετάρτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα «κόκκινα» δάνεια και η ποσοτική χαλάρωση θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ Πρωθυπουργού και «Σούπερ Μάριο». Αλλωστε στην πρώτη συνάντησή τους ήταν παρών και ο Χρ. Σταϊκούρας, ενώ στη δεύτερη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας.

***

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μαξίμου τον απερχόμενο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Μια συνάντηση που έχει αρκετό παρασκήνιο, αφού ως γνωστόν ο κ. Μοσκοβισί στήριζε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση Τσίπρα και τις αποφάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ολοι θυμούνται τη δήλωση που έκανε στη Βουλή ο τότε αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης: «Η χώρα δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα» είπε στον Πιέρ Μοσκοβισί  απαντώντας στα θετικά λόγια που χρησιμοποίησε ο κ. Μοσκοβισί νωρίτερα για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική οικονομία.

***

Μαθαίνω όμως ότι ο κ. Μοσκοβισί ήταν αυτός που ζήτησε ραντεβού από τον κ. Μητσοτάκη. Είχαν συναντηθεί και στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο του Bloomberg, αλλά η συνάντηση ήταν στα όρθια και συζήτησαν απλώς μερικά λεπτά. Την ίδια ημέρα (Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου) θα συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Κριστόφ Καστανέρ και Χορστ Ζεεχόφερ, με θέμα το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

***

Ισως από τις πλέον σημαντικές συναντήσεις που θα έχει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός είναι αυτή με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Δεν πρόκειται να συζητηθούν μόνον τα εξοπλιστικά και η παράταση της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και το Μεταναστευτικό καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλωστε τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Αίγυπτο για την τριμερή.

***

25.000 μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα

Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει σκοπό να ανακουφίσει τα νησιά. Κάπου 25.000 μετανάστες-πρόσφυγες αναμένεται σταδιακά να μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ενα σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε από τον Μ. Χρυσοχοΐδη και εγκρίθηκε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο. Οντως εάν αυτό το σχέδιο εφαρμοστεί, τότε θα υπάρξει αποσυμφόρηση στα νησιά, με τον όρο βέβαια ότι δεν θα συνεχιστούν οι ροές με αυτόν τον ρυθμό που σημειώνονται τούτες τις ημέρες.

***

Αλήθεια, πώς τα φέρνει η ζωή;

Μερικές φορές τα φέρνει η ζωή, όπως έλεγε παλαιότερα ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε όσους τον ρωτούσαν πώς τα κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός στα 40 του, κι άλλες πάλι τα φέρνει η… μοίρα. Ενας από τους… μοιραίους στην κακοδιαχείριση του Μεταναστευτικού είναι ο τελευταίος αρμόδιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας, στον οποίον καταλογίζονται ευθύνες για τον τεράστιο όγκο των 75.000 ακαθάριστων αιτήσεων ασύλου που παρέδωσε στους επόμενους.

***

Στην ουσία ο κ. Βίτσας δεν άνοιξε κανέναν φάκελο του προκατόχου του Γ. Μουζάλα, ο οποίος επίσης σε συνεργασία με την πρώτη διδάξασα Τασία Χριστοδουλοπούλου δημιούργησε το γραφειοκρατικό βουνό ακριβώς για να μην μπορούν να το ανέβουν ούτε οι ίδιοι, ούτε κανένας άλλος.

***

Τούτων δοθέντων λοιπόν, την Τρίτη το μεσημεράκι την ώρα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό, ο κ. Βίτσας πέρασε μπροστά από το Μαξίμου. Οχι πεζός αλλά με το βουλευτικό του όχημα και τον αστυνομικό οδηγό του. Εριξε μια λοξή ματιά στον… περιβάλλοντα χώρο και συνέχισε προφανώς προς το σπίτι του στο Παγκράτι.

***

Απρόσκλητος σε… παρέλαση

Χρειάζεται να έχει κάποιος απύθμενο θράσος ώστε να βρεθεί απρόσκλητος σε επίσημη εκδήλωση. Και όμως ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, βρέθηκε ξαφνικά φορώντας γυαλιά με καθρέφτες κοντά στην εξέδρα των επισήμων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία για την 59η επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωσάν να μη συνέβη τίποτα, νομίζοντας ακόμη ότι είναι υπουργός Αμυνας. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν ουδείς του έδωσε σημασία, αν και δεν τόλμησε να ανέβει στην εξέδρα των επισήμων όπου βρισκόταν ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

***

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη του ΣΥΡΙΖΑ

Την εκτίμησή του αλλά και την αγάπη του για τον Αλέξη Τσίπρα θέλησε να δείξει για άλλη μια φορά ο Σταμάτης Κραουνάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο πρωταγωνιστής του ΣΥΡΙΖΑ. Με αρκετή δόση υπερβολικής αγάπης ο κ. Κραουνάκης έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως την… Αλίκη Βουγιουκλάκη του ΣΥΡΙΖΑ: «Αγαπάω και εκτιμώ τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ο πρωταγωνιστής του κόμματος… είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο αγαπημένος συνθέτης. Αν ο Αλέξης είναι η Βουγιουκλάκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παπαμιχαήλ άραγε ποιος είναι;

***

Γιατί σταματούν στον δρόμο τον Φλαμπουράρη;

Λένε ότι όταν μιλάει ο Φλαμπουράρης είναι ωσάν να μιλάει ο ίδιος ο Τσίπρας. Δεν ξέρω εάν αυτό αληθεύει (παρά το γεγονός ότι το λένε οι Συριζαίοι), αλλά ο Αλέκος Φλαμπουράρης λέει κάτι που εάν θέλουμε το πιστεύουμε: «Δεν θα το πιστέψετε, αλλά μου λένε “ήταν ανάγκη να χάσετε;”. Ισως έρχονται άνθρωποι που δεν ήθελαν να χάσουμε. Ισως ήταν από το 32%». Σε ερώτηση (από τον ΣΚΑΙ) για το αν θα πρέπει να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αίτια της ήττας στις εθνικές εκλογές, ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε: «Εγώ νομίζω η συζήτηση αυτή δεν έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ και αν θέλετε τη γνώμη μου δεν πρέπει να ανοίξει. Το λέω αυτό διότι όταν είσαι 4,5 χρόνια κυβέρνηση, η αντικειμενικότητα της γνώμης για να μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα σίγουρα δεν είναι εύκολη».

***

Ο Φίλης θέλει την Γκρέτα στη Βουλή

Η έκπληξη από το βήμα της Βουλής ήρθε από τον Νίκο Φίλη, που πρότεινε στους έκπληκτους βουλευτές να καλέσουν επισήμως στο Κοινοβούλιο την Γκρέτα Τούνμπεργκ να μιλήσει από το βήμα του κοινοβουλίου. Είναι η δεκαεξάχρονη σουηδή ακτιβίστρια που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή από τον αγώνα της για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Και προτού συνέλθουν οι βουλευτές τούς πρότεινε όταν υπάρχουν διαδηλώσεις στο Σύνταγμα κατά της κλιματικής αλλαγής από νέους ανθρώπους, όλοι οι βουλευτές να κατεβαίνουν και να συμμετέχουν σε αυτές.

***

Ο Μήτσος του Μαξίμου 

Αυτό το κοκτέιλ (με κέτερινγκ από γνωστό ζαχαροπλαστείο) που παρέθεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματός του έκρυβε πολλές ειδήσεις, αλλά και συνάμα έκρυβε την αγωνία των βουλευτών (που πραγματικά ίδρωσαν για να εκλεγούν) για το Μεταναστευτικό. Σου λένε, μήπως και έρθουν στην εκλογική μας περιφέρεια τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών; Οσο κι αν προσπάθησε ο Πρωθυπουργός να τους διασκεδάσει τον φόβο τους, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να κάνει κωλοτούμπες στο Μεταναστευτικό, το θέμα των μεταναστών ήταν συνεχώς στη συζήτηση, είτε αυτή γινόταν στη βεράντα του Μαξίμου είτε στο εξωτερικό. Ο μόνος ίσως που δεν τον απασχολούσε το ζήτημα ήταν ο… Μήτσος. Ποιος είναι ο Μήτσος;

***

Είναι ο προσωπικός φωτογράφος του Πρωθυπουργού, το πλήρες όνομά του (αυτό δηλαδή που αναγράφεται στην ταυτότητά του) είναι Δημήτρης Παπαμήτσος, και είναι κοντά στον κ. Μητσοτάκη από τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, τότε δηλαδή που ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ και Πρωθυπουργός ήταν αουτσάιντερ. Ε, λοιπόν οι βουλευτές γνώρισαν τον Μήτσο μέσω Μητσοτάκη αφού συνεχώς ο Πρωθυπουργός τού φώναζε «Μήτσο, βγάλε μας μια φωτογραφία», «Μήτσο, άλλη μια φωτογραφία με αυτή τη σύνθεση». Ηταν ο δημοφιλέστερος σε όλο το Μαξίμου.

***

Ο Πρωθυπουργός και ο Παρθένης

Αλλά τη φωτογραφία στο γραφείο του Πρωθυπουργού με την Παναγία τη Βρεφοκρατούσα δεν την τράβηξε ο Μήτσος, αλλά ο Μπογδάνος (με το κινητό του) την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης τους εξηγούσε πώς βρήκε αυτή την εικόνα. Τη βρήκε σκονισμένη κάπου μέσα στο Μαξίμου και είναι πίνακας που φέρει τον τίτλο «Παναγία με τον Χριστό» και είναι καμωμένος από το χέρι του Κωστή Παρθένη: «Ο Τσίπρας είχε έναν άλλο πίνακα σε αυτή τη θέση, στη βιβλιοθήκη και στη θέση του αυτή έβαλα τον Παρθένη» είπε στους βουλευτές του.

***

Ομάδα μπάσκετ της Βουλής

Εδωσε και συμβουλές στους βουλευτές, όπως για παράδειγμα να παρευρίσκονται συχνά στη Βουλή, «κάτι θα μάθετε, όπως μου έλεγε και ο πατέρας μου», τους είπε. Ή να παίζουν μπάσκετ και ποδόσφαιρο, επιχειρώντας μάλιστα να κάνει μια πεντάδα ποδοσφαιριστών, απορρίπτοντας όμως δυο-τρεις που του φάνηκαν ψηλοί. Τους διηγήθηκε ότι όταν πήγαν να παίξουν ποδόσφαιρο με μια ομάδα των Σκοπίων παρατήρησε ότι στη φανέλα τους έγραφε «Μακεδονία» και πρόσθεσε: «Ε, τότε κάναμε πολλή φασαρία».

***

Ο Πέτρος Τατσόπουλος

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος μετά από έντονη δυσφορία που αισθάνθηκε στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής. Ο πρώην βουλευτής (που συγκίνησε με την περιπέτεια της υγείας του το πανελλήνιο), βρισκόταν στο πλατό του Alpha και ζήτησε να αποχωρήσει γιατί, όπως είπε ο ίδιος, ένιωσε έναν δυνατό πόνο στο στήθος. Ο παρουσιαστής έσπευσε να του προσφέρει λίγο νερό, διακόπτοντας την εκπομπή και πηγαίνοντας σε διαφημίσεις. Ο κ. Τατσόπουλος διαγνώστηκε με οξύ διαχωρισμό αορτής τύπου 1. Αργά το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί και το χειρουργείο με τους θεράποντες ιατρούς να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.