Εκατομμύρια πολίτες του παγκόσμιου χωριού έχουν ταυτιστεί τον τελευταίο καιρό με τη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ και την οργή της για τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα και τα οικοσυστήματα.

Το μήνυμα της νεαρής από τη Σουηδία φαίνεται ότι άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή στο συλλογικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης γι αυτό και χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν πρόσφατα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

«Είμαστε τουλάχιστον 500.000. Μπορείτε να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας» είπε η Γκρέτα απευθυνόμενη στο πλήθος των διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο Μοντρεάλ του Καναδά για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική αδράνεια απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Από την άλλη υπάρχουν επίσης εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή, λοιδορούν την Γκρέτα και καταφέρονται εναντίον της με αβυσσαλέο μίσος.

Ο κόσμος είναι τόσο διχασμένος στις μέρες μας που έχει πάρει το σπίτι μας φωτιά και ενώ οι μισοί φωνάζουν για κουβάδες με νερό, οι άλλοι μισοί λένε ότι απλά κάνει λίγο ζέστη και κατηγορούν τους άλλους για υστερικές αντιδράσεις.

Το ζήτημα είναι ότι και οι δυο πλευρές αρνούνται να αντικρίσουν την πραγματικότητα και κρύβονται οι μεν πίσω από την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορεί να διορθωθούν και οι άλλοι μισοί πίσω από την ψευδαίσθηση ότι όλα πάνε καλά και τίποτα δεν χρειάζεται να διορθωθεί.

Το ζήτημα είναι ότι τίποτα δεν πάει καλά και τίποτα δεν μπορεί να διορθωθεί.

Έχουμε περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή και το τι θα γίνει στο μέλλον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Η Γκρέτα και οι οπαδοί της κατηγορούν τους πολιτικούς για αδράνεια. Όμως οι πολιτικοί δεν σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Σκέφτονται σε ορίζοντα τετραετίας, όσο δηλαδή διαρκεί ένας εκλογικός κύκλος στις περισσότερες δημοκρατίες του πλανήτη. Δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον των παιδιών, αλλά για την πολιτική τους επιβίωση και την εξασφάλιση των κονδυλίων που θα τους επιτρέψουν μια νέα πολιτική νίκη.

Η κατάρρευση που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε ολόκληρα οικοσυστήματα από τους πόλους μέχρι των Ισημερινό θα συνεχιστεί με αυξανόμενους ρυθμούς, καθώς οι απρόβλεπτοι παράγοντες θα πληθαίνουν, βάζοντας μπουρλότο στα οποιαδήποτε μοντέλα προβλέψεων.

Η έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσει να αυξάνεται στο όνομα της αέναης ανάπτυξης και καμία πολιτική απόφαση δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή όλοι όσοι διαμαρτύρονται για την αδράνεια των πολιτικών, αδρανούν και αδιαφορούν για τις συνέπειες των δραστηριοτήτων τους σε εγκληματικό βαθμό.

Στην τραγωδία αυτή είμαστε όλοι συνένοχοι. Αδιάφοροι δεν είναι μόνο οι πολιτικοί: είμαστε όλοι μας.

Ο τρόπος της ζωής μας βασίζεται στην κατανάλωση προϊόντων του πετρελαίου και κανείς δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αλλάξει έστω και στο ελάχιστο τον τρόπο αυτόν.

Όσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακόμα μια φρούδα ελπίδα, ένα παραπέτασμα καπνού για όσους επιλέγουν να αποτρέψουν το βλέμμα από την άβυσσο.

Η οργή της Γκρέτα είναι το τελευταίο ψέμα που οι οικολογικά ευαίσθητοι πολίτες στον πλανήτη λένε στον εαυτό τους αρνούμενοι να παραδεχτούν ότι στην πορεία για την καταστροφή δεν υπάρχει γυρισμός.