Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (30/09) ο καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός όπου και αποκωδικοποίησε την κάλυψη του προσφυγικού – μεταναστευτικού από την σκοπιά των Μέσων Ενημέρωσης.
Συζητώντας με τους Δημήτρη Μανιάτη και τον Παναγιώτη Σωτήρη, ο Γιώργος Πλειός, παρουσίασε στο νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, «ΜΜΕ και προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές» το οποίο ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 για πρώτη φορά – με διάρκεια δύο εξαμήνων και ενός τριμήνου που οι φοιτητές καλούνται να συμμετέχουν στο καλοκαιρινό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Μυτιλήνης- και το οποίο δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής φοιτητών από όλες τις χώρες.
Στο τραπέζι του One Talk o Γιώργος Πλειός παρουσίασε την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ, αντιμετώπισαν στην πορεία του χρόνου το μεταναστευτικό – προσφυγικό.
«Η κάλυψη των ΜΜΕ για το προσφυγικό γίνεται με θετικό τρόπο»
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος: «Από σχετικές έρευνες για το μεταναστευτικό, διαφαίνεται ότι μέχρι το Σεπτέμβριο 2015 – όταν έγινε η Σύνοδος της ΕΕ στην οποία αποφασίστηκε η αλλαγή γραμμή πλεύσης σε ότι αφορά στη διαχείριση των προσφύγων θέτοντας ουσιαστικά εμπόδια στην κίνηση μεταναστών-, η κάλυψη των ΜΜΕ για το προσφυγικό γίνεται με θετικό τρόπο.
Από εκεί και έπειτα σημειώνεται και αλλαγή στην ορολογία που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ από πρόσφυγες γίνονται μετανάστες για να φτάσουμε σήμερα στο «αιτούντες άσυλο».
Αυτή η αλλαγή κορυφώθηκε στις αρχές του 2016, όταν έκλεισε η Ειδομένη και κυρίως μετά την κοινή δήλωση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας η οποία προβλέπει κάποια χρηματοδότηση προς την Τουρκία και την αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Παρατήσαμε από τότε, μία ριζική στροφή στο περιεχόμενο των ΜΜΕ, το οποίο σταδιακά έγινε εξαιρετικά ξενοφοβικό και ρατσιστικό, κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να αντιληφθεί και στα social media με hashtag όπως το #Moria».
«Η ξενοφοβία και έλλειψη επαφής με το πρόβλημα του προσφυγικού»
Αναφερόμενος στους λόγους που το περιεχόμενο των ΜΜΕ, μπορεί να εμφανίζει ξενοφοβικό περιεχόμενο ή να μεταδίδει ειδήσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, με συγκεκριμένο τρόπο, ο κ. Πλειός δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι πολλά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ δεν είναι μόνο ξενοφοβικά και λανθασμένα, αλλά γράφονται από ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με το πρόβλημα του προσφυγικού και άρα είναι άτομα που είτε είναι επιρρεπή σε στερεότυπα και προκαταλήψεις, είτε είναι επιρρεπή στο να δημοσιεύσουν πληροφορίες από συγκεκριμένες υπηρεσίας που έχουν μια συγκεκριμένη ματιά ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μίας μερίδας δημοσιογράφων σε ό, τι αφορά στην ενημέρωση για το προσφυγικό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία αρνητική εικόνα που έχει όμως και συνέπειες». Τέλος ο κ. Πλειός υπογράμμισε, μιλώντας για τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, πως αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι μιλάμε ουσιαστικά για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι πρόβλημα αποκλειστικά ελληνικό.
Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, είναι απλά το πέρασμα
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος: «Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να δει κανείς, είναι ποιοι έφτιαξαν τη Μόρια. Η Μόρια, δηλαδή τον προσφυγικό καταυλισμό και τους πρόσφυγες, τους έφτιαξαν αυτοί που τους ανάγκασαν να φύγουν από τον τόπο τους.
Αυτοί που τους βομβάρδισαν, εκείνοι που είτε ξεκίνησαν, είτε ενίσχυσαν τις πολεμικές συγκρούσεις. Στην Τουρκία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι απλά η «πόρτα», το πέρασμα. Αν δεν μπορούν να συνεχίσουν στην Ευρώπη περνώντας από τη χώρας μας, θα βρουν πέρασμα από άλλες χώρες, όπως είναι η Πολωνία. Η πολιτική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα, δεν αποφασίζεται ούτε στη Μυτιλήνη, ούτε στην Αθήνα, αλλά στις Βρυξέλλες και μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εμείς πρέπει απλώς να διαχειριστούμε μια απόφαση σε επίπεδο εθνικό – μια ακόμα αντίφαση που συναντάμε στην Ευρώπη. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως «σκουπίδια» και προσπαθεί ο ένας να τα πετάξει στην αυλή του άλλου.
Αν δεν αναγνωρίσουμε την μεγάλη πηγή που ουσιαστικά είναι η εκδίωξη αυτών των ανθρώπων από τις εστίες τους κι αν δεν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ως κοινό πρόβλημα όλων, δεν πρόκειται να λυθεί κάτι στα σοβαρά».
Πηγή: onetv.gr