Στην Αθήνα φθάνει σήμερα, Τρίτη ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προτού παραδώσει επίσημα τη σκυτάλη της Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Ντράγκι θα τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διάσωση του ευρώ, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης – χρέους.
Η πρόσφατη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη για τη δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον τα ομόλογά της βρεθούν σε επενδυτική βαθμίδα, αυξάνει το ενδιαφέρον για την επίσκεψή του.
Η επίσκεψη Ντράγκι
Το πρόγραμμά του Ντράγκι προβλέπει ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών. Εκεί θα τον παρουσιάσει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος.
Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Την επομένη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αναμένεται να έχουν και μια πιο ουσιαστική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Η ένταξη στο QE και ο Ντράγκι
Όπως και να έχει, η ένταξη της χώρας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ελαχιστοποιούσε το ρίσκο για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς στο τέλος της διαδρομής ο τελικός επενδυτής είναι ένας και μάλιστα απολύτως αξιόπιστος, δηλαδή η ΕΚΤ, που θα είχε τη δυνατότητα να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν τα ξένα funds.
Επισήμως πάντως και με βάση τα όσα ισχύουν αυτήν τη στιγμή, η χώρα δεν διαθέτει την επενδυτική διαβάθμιση, ούτε είναι σε πρόγραμμα. Τα παραπάνω αποτελούν τις δύο αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε μια χώρα να ενταχθεί στο QE.
Άλλωστε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας για τελευταία φορά με αυτή την ιδιότητα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να συμπεριληφθεί στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι εάν τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται με αυτό τον τρόπο και η πρόοδος εξακολουθεί να είναι σημαντική στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» είπε ο Ντράγκι, σπεύδοντας να προσθέσει «αλλά είναι αναγκαίο συνεχιστεί η πρόοδος, πρέπει να συνεχιστεί».
Για να συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει μία τουλάχιστον αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα και το χρέος της να θεωρείται βιώσιμο από την ΕΚΤ, σημειώνει το Reuters.