Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο για την ανάληψη ουσιαστικών δράσεων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μίας μεγάλης ύφεσης στην Ευρωζώνη, έστειλε την Τρίτη το απόγευμα από την Αθήνα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.
Ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης βρέθηκε στην Ελλάδα προσκεκλημένος από την Ακαδημία Αθηνών για την αναγόρευσή του σε ξένο εταίρο.
Τον κ. Ντράγκι προλόγησε ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ακαδημίας Λουκάς Παπαδήμος, υπενθυμίζοντας τη φράση που είχε πει στο Λονδίνο σε συνέντευξη τύπου το 2012 ότι «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ» και πως «αυτό θα είναι επαρκές».
Με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ντράγκι στηλίτευσε τη δημοσιονομική πειθαρχεία στα χρόνια της κρίσης, η οποία όπως είπε συνέβαλε στη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα μη συμβατικών πολιτικών από την ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ενώ στις ΗΠΑ το μέσο κυκλικά-προσαρμοσμένο κυβερνητικό πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε από το 2009 μέχρι το 2018 σε -3,60%, στην Ευρωζώνη ανήλθε σε 0,5%.
Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε μία από τις τελευταίες του ομιλίες πριν τη διαδοχή του από την Κριστίν Λαγκάρντ είναι απαραίτητος ο δημοσιονομικός συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών της ένωσης, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής στη Γηραιά Ήπειρο θα πρέπει να διδαχθούν από το παρελθόν, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων οικονομιών, να αποφύγουν τους προβλέψιμους κινδύνους και να αλλάξουν τις πολιτικές τους για τη θωράκιση της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση υπήρχαν ατέλειες, που οδήγησαν σε μία κρίση που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί, κάτι που χαρακτήρισε κατανοητό.
Πρόσθεσε ωστόσο πως με την εμπειρία των τελευταίων ετών «γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να διαμορφώσουμε συνθήκες σταθερότητας από χώρα σε χώρα, αλλά και τι διακινδυνεύουμε εάν δράσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε συνολικά την Ένωση».
Και συμπλήρωσε πως αν δεν υπάρξει άμεση δράση, ελλοχεύει ο κίνδυνος παρατεταμένων περιόδων διευκολυντικών πολιτικών.
Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι «θέλουμε να ορίζουμε τις συνθήκες και όχι οι συνθήκες να ορίζουν τις πράξεις μας. Η διάγνωση για το τι πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρη. Ο οδικός χάρτης έχει διαμορφωθεί».
Παπαδήμος: Επιφανής οικονομολόγος με παγκόσμια εμβέλεια
Για τον ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διάσωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη τιμήθηκε την Τρίτη ο Μάριο Ντράγκι, από την Ακαδημία Αθηνών.
«Η συνεισφορά του είναι σημαντική και τυγχάνει παγκόσμιας αναγνωρίσεως», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Στέφανος Ήμελλος.
Τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος. Έκανε λόγο για «επιφανή οικονομολόγο, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση», με ερευνητικό και συγγραφικό έργο που καλύπτει ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης.
Σημείωσε ότι ο κ. Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μία δύσκολη συγκυρία, με ορατό τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πιέσεις από τις οικονομίες άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, την οικονομία της ευρωζώνης γενικότερα σε ύφεση, και τη βιωσιμότητα του ευρώ σε αμφισβήτηση. «Η ΕΚΤ έδρασε αποφασιστικά με συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, παραπέμποντας στη φραστική παρέμβαση του κ. Ντράγκι στο Λονδίνο το 2012: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται για να σώσει το ευρώ και πιστέψτε με, αυτό θα είναι επαρκές».
Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «καθοριστική» τη συμβολή του κ. Ντράγκι στην ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και του απέδωσε «ηγετικό ρόλο» στην πολιτική μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση – πολιτική που σταθεροποίησε την οικονομία της ευρωζώνης.
Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη συνεισφορά του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα το 2011-12 και το 2015.
«Έδρασε εποικοδομητικά και αποφασιστικά στην επίλυση των θεμάτων και στήριξε τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής Ελλάδας», επεσήμανε.
Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.