Αυστρία : Οι διερευνητικές και τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία.

Ήδη το μεσημέρι, πριν τη συνεδρίαση του προεδρείου και της διοικούσας επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που χθες κατέγραψε το χειρότερο στην ιστορία του εκλογικό αποτέλεσμα σε βουλευτικές εκλογές, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Ντρόζντα ανακοίνωσε την παραίτησή του αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για την εκλογική ήττα.

Αύριο, Τρίτη, η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πρόκειται να υποβάλει τυπικά την παραίτησή της στον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος θα ζητήσει από τα μέλη της να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, ενώ αργότερα ο ίδιος αναμένεται να υποδεχθεί, σε πρώτες διαβουλεύσεις, τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Μεγάλοι νικητές» στις χθεσινές εκλογές ήταν το Λαϊκό Κόμμα του πρώην – και πιθανότατα νέου — καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο με ποσοστό 37,1% πέτυχε τη μεγαλύτερη διαφορά στην μεταπολεμική Αυστρία από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες (21,7%) , και οι Πράσινοι, που, έπειτα από την απουσία τους στην απερχόμενη Βουλή, επανέρχονται με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 14%, και θεωρούνται πολύ πιθανός εταίρος του Λαϊκού Κόμματος σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Στους «νικητές» συγκαταλέγεται και το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) που αύξησε τη δύναμή του στο 7,8%, κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017 και του οποίου δεν αποκλείεται μία συμμετοχή σε έναν ενδεχόμενο τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους.

«Καταστροφική» ήταν η πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16%, της δύναμης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός τους εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστού ως «Υπόθεση Ίμπιζα».

Στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου διενεργείται ήδη έρευνα για απιστία από την Γενική Εισαγγελία.

Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινές αναλύσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών, αιτία της ήττας των Ελευθέρων υπήρξαν περισσότερο οι πρόσφατες αποκαλύψεις σε βάρος του Στράχε για σπατάλη από μέρους του τεράστιων ποσών του κόμματος για έξοδα παράστασης και προσωπικά έξοδα του ίδιου και της συζύγου του, παρά η «Υπόθεση Ίμπιζα».

«Μεγάλοι ηττημένοι» των εκλογών υπήρξαν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, με το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό αποτέλεσμα τους που τους φέρνει να υπολείπονται με την μεγαλύτερη καταγραμμένη μέχρι τώρα διαφορά, κατά 15,4 ποσοστιαίες μονάδες, από αντίπαλη πολιτική δύναμη (το Λαϊκό Κόμμα), όσο και το κόμμα «Τώρα» (πρώην «Λίστα Πιλτς»), το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017 και με ποσοστό 4,4% είχε πετύχει την είσοδο του στη Βουλή.

Το κόμμα αυτό, που είχε ιδρύσει το 2017, έπειτα από την αποχώρησή του από τους Πράσινους, ο πρώην αρχηγός τους και επί 33 χρόνια βουλευτής τους Πέτερ Πιλτς, με ποσοστό 2% στις χθεσινές εκλογές, έμεινε κάτω από το όριο του 4% και δεν θα εκπροσωπείται στη νέα Βουλή, ενώ ο ιδρυτής του πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στο μέλλον ως δημοσιογράφος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, για την οποία ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως αρχηγός του ισχυρότερου κόμματος (του Λαϊκού), θα πάρει την εντολή από τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν διαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολος.

Ο πρώην – και πιθανότατα μελλοντικός – καγκελάριος στις διερευνητικές επαφές του με τους αρχηγούς των άλλων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πρέπει να βρει τον κατάλληλο εταίρο, με τον οποίο θα πρέπει να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 92 εδρών στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, αλλά και να συμφωνήσουν σ’ ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ένας συνασπισμός, που πριν τις εκλογές θεωρούνταν ο πιθανότερος –εκείνος της συνέχισης της συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (71 έδρες) με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (30 έδρες), ο οποίος υπήρχε μέχρι τέλη του περασμένου Μαίου–, εμφανίζεται πλέον αδύνατος, μετά τη χθεσινή μεγάλη ήττα των Ελευθέρων, αλλά και της επιλογής τους να περάσουν στην αντιπολίτευση.

Μία άνετη πλειοψηφία θα είχε ένας συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο μάλλον αποκλείεται, τόσο λόγω των μεγάλων απωλειών των Σοσιαλδημοκρατών, όσο και των μεγάλων διαφορών τους ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική συνεργασία τους μέχρι τον Μάιο του 2017, στην οποία ηγούνταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και την οποία είχε διαλύσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς που διατελούσε τότε υπουργός Εξωτερικών.

Την πλειοψηφία εδρών στη Βουλή θα είχε ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, οι οποίοι είναι ο δεύτερος μεγάλος νικητής των πρόωρων εκλογών, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα σε μία σειρά θεμάτων θεωρούνται από πολλούς σχεδόν αξεπέραστες, ενώ μία τρίτη εκδοχή θα ήταν μία τριμερής συνεργασία Λαϊκού Κόμματος-Πράσινων και ΝΕΟΣ, που επίσης θα διέθετε άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.