Χάος και δύο νεκροί είναι ο απολογισμός της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον καταυλισμό της Μόριας, επαναφέροντας στο προσκήνιο και πάλι το προσφυγικό.  Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου και θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το προσφυγικό, μετά τα χθεσινά επεισόδια.

Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον καταυλισμό σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 17 πρόσφυγες εκ των οποίων εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.

Η φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια είχε ως αποτέλεσμα να καούν δύο άνθρωποι, μία μητέρα και ένα παιδί, ενώ στο άκουσμα των φρικτών θανάτων, εκατοντάδες μετανάστες άρχισαν να ξεσπούν σε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Ακολούθησαν επεισόδια, ενώ οι μετανάστες όχι μόνο δεν άφηναν τα πυροσβεστικά να προσεγγίσουν για να σβήσουν τη φωτιά, αλλά επιτέθηκαν σε αυτά με τεράστιες πέτρες. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.

Kill police: Καταγγελίες αστυνομικών Λέσβου

Την ίδια στιγμή, τρόμο προκαλούν οι καταγγελίες τόσο του προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου όσο και του προέδρου των πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου σχετικά με την πυρκαγιά και τα επεισόδια, που ακολούθησαν αυτής στη Μόρια το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αστυνομικών Λέσβου, Βασίλη Ροδόπουλο, οι μετανάστες του Κέντρου Υποδοχής φώναζαν «Kill police» την ώρα που οι αστυνομικοί του νησιού έσπευδαν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πυρκαγιάς! «Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Είχαν πολύ επιθετική συμπεριφορά, δεν άφηναν τα πυροσβεστικά για την κατάσβεση», συνέχισε ο κ. Ροδόπουλος, ενώ σημείωσε πως από τύχη δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα», συνέχισε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια βρίσκονται 13.000 άτομα από πάνω 17 διαφορετικές φυλές.

Εμπρησμός

Εμπρησμός ήταν η φωτιά στη Μόρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, Γιώργο Ντίνο. Είπε ότι τη φωτιά έβαλαν μετανάστες για να μην αλλάξουν οικίσκους.

Ο κ. Ντίνος είναι αυτός που τράβηξε το βίντεο και δείχνει την επίθεση που δέχτηκαν οι πυροσβέστες από μετανάστες στον καταυλισμό στη Μόρια.

Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών δήλωσε ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες έβαλαν τη φωτιά, «με πλήρη επίγνωση αυτού που λέω», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Όπως εξήγησε, το έκαναν αυτό για να μη χρειαστεί να αλλάξουν οικίσκους καθώς οι Αρχές θέλουν να τοποθετήσουν εκεί ευάλωτες ομάδες, όπως γυναίκες και παιδιά.

Αμεσα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη άμεσων και ριζικών μέτρων για την αποσυμφόρηση της Μόριας καθώς και άλλων δομών όπου διαμένουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι τριτοκοσμικές εικόνες στις δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου δημιουργούν «εκρήξεις». Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι οι οποίες φτάνουν στη χώρα μας με κίνδυνο της ζωής τους από εμπόλεμες περιοχές, βλέπουν να είναι εγκλωβισμένοι.

Το Προσφυγικό, μετά και την τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια, θα απασχολήσει σήμερα, Δευτέρα, τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να ξεκινήσει την αποσυμφόρηση Δομών προσφύγων, και κυρίως αυτών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο οι αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια δεν επέτρεψαν να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, γνωρίζει πως οι πρωτοβουλίες στο εσωτερικό δεν είναι ικανές να αποσυμφορήσουν τη δραματική κατάσταση, που βιώνουν εκ νέου τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εξ ου και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει χωρίς αστερίσκους τη συμφωνία της με την ΕΕ, και τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν την αναλογικότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών – μελών.


Δύο φωτιές σε διαφορά 20 λεπτών

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε αυτή κάνει λόγο για δύο φωτιές, με διαφορά 20 λεπτών, τη μία εκτός του καταυλισμού και τη δεύτερη σε κοντέινερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιοχή ξέσπασαν δύο φωτιές, η «πρώτη στις 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί.

Ανάγκη άμεσων μέτρων

Στη διάρκεια του υπουργικού πρόκειται να παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες. Παράλληλα,θα εξεταστεί και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια όπου τα μέτρα επείγουν, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε αντίστοιχη τραγωδία.

Υπενθυμίζεται ότι μέτρα για το προσφυγικό έχουν ήδη συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, καθώς και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, η αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά και η αύξηση των δυνάμεων ασφάλειας στα νησιά.

Σύμφωνα με το One Channel, «πηγές» από το Μαξίμου αναφέρουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για την πυρκαγιά στη Μόρια, ακόμη και το σενάριο της δολιοφθοράς.


Αυξημένες προσφυγικές ροές

Τα στοιχεία για τις προσφυγικές ροές είναι ανησυχητικά. Σχεδόν κάθε μέρα φτάνουν στη χώρα μας περίπου 500 μετανάστες.

Το διάστημα από τις 16 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου συνολικά 5.135 μετανάστες έφτασαν με βάρκες από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σχεδόν οι μισοί μετανάστες -2.435- που έφτασαν στο διάστημα αυτό σε ελληνικό έδαφος κατευθύνθηκαν στη Λέσβο. Μέσα σε 11 ημέρες, 937 μετανάστες πλημμύρισαν τη Σάμο, 493 πήγαν στη Χίο, 487 στη Σύμη, 356 στην Κω, 159 στις Οινούσσες, 118 στο Φαρμακονήσι και δεκάδες ακόμη αποβιβάστηκαν στην Καλόλιμνο, στη Λήμνο, στην Ικαρία, στην Ψέριμο, και στο Καστελόριζο.

Κατά τον ίδιο χρόνο, με επείγουσα εντολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι αστυνομικές αρχές προώθησαν 1.623 μετανάστες από τους νεοφερμένους σε hot spots στην ηπειρωτική Ελλάδα.