Μικρές δόσεις αυτοκριτικής για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άνοιγμα στο αριστερό… ακροατήριο το οποίο απογοητεύτηκε από τη διακυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» αλλά και την ανάγκη δραστικών αλλαγών στο κόμμα προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της κοινωνικής αλλαγής είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πολυσυλλεκτικής πολιτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ που εγκρίθηκε χθες, από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Μετά τις γκρίνιες και τα εσωκομματικά «πυρά» που προηγήθηκαν για την απουσία αυτοκριτικής από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν δειλά – δειλά να καταλαβαίνουν ότι πρέπει επιτέλους να μιλήσουν ανοιχτά για τα αίτια της αποτυχίας στις εθνικές εκλογές αλλά και στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν.
«Το κόμμα που χρειαζόμαστε»
Δεν είναι τυχαίο ότι στην 16σέλιδη πολιτική διακήρυξη υπάρχει ένα ξεχωριστό μεγάλο κεφάλαιο που αναφέρεται στο «κόμμα που χρειαζόμαστε». Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, παλιοί και νέοι είχαν διαπιστώσει εδώ και καιρό τις ανάγκες ριζικών αλλαγών στο κόμμα. Αυτό, φαίνεται πως άρχισε να γίνεται μάθημα στα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία – ούτε λίγο ούτε πολύ – για μεγάλο χρονικό διάστημα απέδιδαν την ήττα στις εκλογές στο ότι ο κόσμος δεν κατάλαβε τα θετικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κρίση μας έχει αλλάξει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και αυτός. Να αλλάξει όπως κάθε πολιτικός οργανισμός που επιθυμεί να αποτελεί έναν συλλογικό διανοούμενο, ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου, ένα επιτελείο πλειοψηφίας της εποχής του…».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την πολιτική διακήρυξη θυμήθηκε την πλατιά κοινωνική συμμετοχή που χρειάζεται για τη νέα εποχή που ανοίγεται για το κόμμα, σημειώνοντας για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν. «Δεν ει΄ναι ο δρόμος των λίγων και των «φωτισμένων». Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας».
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται η ανάγκη να ενταχτούν στο κόμμα «όσες και όσοι βρέθηκαν με μειωμένα κοινωνικά δικαιώματα και χωρίς κοινωνική προστασία, οι γυναίκες που υπέστησαν όλες τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνική ζωή. Οι νέοι που αντιμετωπίζουν ένα μέλλον με χαμηλότερους μισθούς, επισφάλεια, με χαμηλότερα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Ένα κόμμα στο οποίο – όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – η ένταξη έχει πραγματικό νόημα.
Επιστροφή στα κινήματα
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί επίσης ότι ο δεσμός του κόμματος με τα κινήματα είχε διαρραγεί με αποτέλεσμα ένα ζωντανό κύτταρο της Αριστεράς να έχει στραφεί σε μικρότερα κόμματα, είτε της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είτε στο ΜέΡΑ25 το οποίο κατάφερε να περάσει το κατώφλι της Βουλής.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη δεύτερη σελίδα του κειμένου που δόθηκε χθες, στη δημοσιότητα, υπάρχουν αναφορά στα κινήματα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, στη Γένοβα και το Κοινωνικό Φόρουμ. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο, ξεχνώντας προφανώς το Μνημόνιο που υπέγραψαν και πληρώνει ακόμη ο ελληνικός λαός, να μιλούν για τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα των μνημονίων!
Το ΕΑΜ, η Εθνική Αντίσταση και το Πολυτεχνείο
Σε αρκετά σημεία της πολιτικής διακήρυξης και ελλείψει οράματος για τη νέα εποχή στην οποία φαίνεται πως είναι εγκλωβισμένος, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κάνει μία αριστερή στροφή κάνοντας αναφορές στο ΕΑΜ, την Εθνική Αντίσταση, τον αγώνα του 114 και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Φαίνεται όμως πως επιχειρήθηκε και ένα άνοιγμα προς το χώρο της Κεντροαριστεράς καθώς στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης υπάρχουν αναφορές και στη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81΄ εννοώντας προφανώς το νικηφόρο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Από τις ελίτ στον… ύστερο καπιταλισμό
Το προεκλογικό δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ «με τους πολλούς ή με τους ελίτ» φαίνεται πώς βάσει της πολιτικής διακήρυξης αντικαταστάθηκε. Στη νέα εποχή – σημειώνεται – το βασικό δίλημμα είναι ξεκάθαρο :
«Ή ο γερασμένος κόσμος του ύστερου καπιταλισμού θα εξακολουθεί να καταστρέφει εκατομμύρια ανθρώπους, κοινωνίες, λαούς, το κλίμα, την ίδια τη γη, το κοινό μας σπίτι.
Ή οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ενός νέου διαφωτισμού, ενός νέου ανθρωπισμού και πολιτισμού, μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας και αντίστασης, με την Αριστερά σε θέση ευθύνης και μάχης ανάμεσά τους, θα βάλουν φραγμό στην καταστροφή, θα αλλάξουν τη ροή της ιστορίας προς τη κοινωνική χειραφέτηση».
Στο προσκήνιο και πάλι οι διαχωριστές γραμμές
Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε και πάλι τις διαφορές στις πολιτικές του κόμματος σε σχέση με αυτές που εφαρμόζει η ΝΔ στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της.
Σε μία προσπάθεια να αποδομήσει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιθυμεί να επιστρέψουμε στο μοντέλο που γέννησε την χρεοκοπία. Αδυνατώντας να εξηγήσει γιατί καταψηφίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα βέλη του στη ΝΔ σημειώνοντας ότι επενδύει στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
«Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί την τάση μιας νέας αυταρχικής δεξιάς που ενσωματώνει στο εσωτερικό της στοιχεία εθνικιστικά. Η στενή σχέση της με το παρασιτικό κεφάλαιο, η επιστροφή σε πρακτικές διαπλοκής, ο αυταρχισμός στον τρόπο άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας, πιστοποιούν ότι η παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος, που τόσο κόστισε στη χώρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» αναφέρει καλώντας μάλιστα τους δημοκρατικούς πολίτες να αντισταθούν.
Ανέφερε δε, ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η Ακροδεξιά συμμετέχει στην κυβερνητική εξουσία, σε άλλες την πλησιάζει απειλητικά, ενώ σε όλες επηρεάζει την πολιτική ατζέντα, ιδιαίτερα των συντηρητικών δυνάμεων. Ωστόσο, δεν εξήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν καλούσε τους δημοκρατικές πολίτες να αντισταθούν ότι το ίδιο το κόμμα συνεργαζόταν με ένα κομμάτι της ακραίας λαϊκίστικης Δεξιάς.
Κάλεσμα σε κοινωνικές ομάδες
Στο τέλος του κειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ένα κάλεσμα στον κόσμο της εργασίας, στους νέους, τους ανέργους, στους αγρότες, σε κοινωνικές ομάδες δηλαδή που «πλήγωσε» στα χρόνια της διακυβέρνησής του.
Ζητά να ανταποκριθούν «στο μεγάλο προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής παράταξης, να δώσουν τη δική τους πνοή, τη δική τους πείρα, της δική τους ενέργεια, στο μεγάλο κόμμα της προόδου, που χρειάζεται σήμερα η χώρα».