Η αγορά ακινήτων βάζει «φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών με στόχο να εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Μέχρι και σήμερα είχε «παγώσει» λόγω εκλογών και τώρα η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί άμεσα την «καυτή πατάτα», καθώς περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η αναφορά στις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου αλλά και στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το οποίο «ικανοποίησε» τους θεσμούς.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες
Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων με επέκταση του συστήματος και σε περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα συνεχίζουν να εξαιρούνται δρομολογεί εντός του 2020 το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», «το υπουργείο Οικονομικών έχει εντάξει στο μεταρρυθμιστικό του προγραμματισμό την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Μία αναμόρφωση μέσα από τη χωρική επέκταση, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη.
«Το εν λόγω μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, σε πρώτη φάση, θα εδράζεται σε δυο βασικά στοιχεία. Το ένα είναι η επέκταση και ο εξορθολογισμός του συστήματος ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Και το άλλο είναι η βελτίωση και τυποποίηση της διαδικασίας του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών».
Νέες αντικειμενικές αξίες για περιοχές εκτός σχεδίου
Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στο πλαίσιο των επαφών της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών είναι η ένταξη περίπου 7.000 περιοχών εκτός σχεδίου στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών.
Στις περιοχές αυτές να εφαρμόζεται σήμερα το σύστημα των ενδεικτικών τιμών στις φορολογητέες αξίες: σε περίπτωση δηλαδή μεταβίβασης ενός ακινήτου ο προσδιορισμός της αξίας γίνεται με συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων.
Με την υπαγωγή τους στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, έστω και αν πρόκειται για μικρού πληθυσμιακού μεγέθους, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή.
Η ένταξη των παραπάνω περιοχών αναμένεται να επιφέρει και αύξηση στον ΕΝΦΙΑ , ιδιαίτερα σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε νησιά,μιας και θα αυξηθούν για την εφορία οι αξίες τους μέσω του αντικειμενικού προσδιορισμού.
Επίσης το το 2020 θα υπάρξει αναπροσαρμογή (η πρώτη έγινε το 2018) σε 3.700 τιμές ζώνης ακινήτων σε περιοχές σε όλη την Επικράτεια (δυτικές συνοικίες Αττικής), νότια προάστια Αττικής κλπ) στις οποίες κρίθηκε, μετά από εισηγήσεις εκτιμητών ακινήτων, ότι οι αντικειμενικές τους αξίες υπολείπονται των εμπορικών τους αξιών.
Έτσι θα ακολουθήσει δεύτερο «κύμα» αναπροσαρμογών στις υφιστάμενες αντικειμενικές τους αξίες ώστε αυτές να εξισωθούν πλήρως με τις αγοραίες τιμές τους.
Η παραπάνω παρέμβαση ωστόσο θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους για τα ακίνητά τους (ΕΝΦΙΑ, φόροι μεταβίβασης, γονικές παροχές κλπ).