Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk Weekend βρέθηκε ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας, ο οποίος μίλησε για την κλιματική αλλαγή και ανέλυσε το προφίλ και τη συμπεριφορά της 16χρονης ακτιβίστριας, Γκρέτα Τούνμπεργκ.
«Η κλιματική αλλαγή υπάρχει και πρέπει να ρυθμιστεί. Για να σώσουμε τον πλανήτη πρέπει να εργαστούν και να δώσουν αποτελέσματα οι επιστήμονες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Σούρας φέρνοντας σε αντιδιαστολή τον αγώνα της 16χρονης ακτιβίστριας.
Πριν ξεκινήσει να αναλύει τη συμπεριφορά της, ο ψυχίατρος εξήγησε τη νόσο από την οποία πάσχει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είναι η νόσος Άσπεργκερ, μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που αποτελεί ελαφριά μορφή αυτισμού. Χαρακτηριστικό της νόσου, σύμφωνα με τον κ. Σούρα, είναι η μικρή ικανότητα συνύπαρξης, ο ιδιόρρυθμος και χωρίς συναισθήματα χαρακτήρας και οι εμμονές. «Εκεί που κολλάς, κολλάς υπερβολικά», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως η ίδια λέει ότι πάσχει από αυτήν την ασθένεια «θέλοντας να πει ότι αν και ιδιαίτερη και ιδιόρρυθμη, έχει το δικαίωμα να παλεύει για την κλιματική αλλαγή».
Τα μηνύματα που περνάει, σύμφωνα με τον ψυχίατρο, είναι αφενός να μην πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο και αφετέρου το μήνυμα της υπερβολής και της έκθεσης.
Σε αυτό το σημείο μίλησε για τον ρόλο των γονέων της Γκρέτα Τούνμπεργκ και αναρωτήθηκε πώς οι άνθρωποι αυτοί επιτρέπουν στο παιδί τους να υπερεκτίθεται, κάτι που του προκαλεί ιδιαίτερη θλίψη σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση που υφίσταται η 16χρονη ακτιβίστρια από τα Μίντια. «Ο ακτιβισμός της Τούνμπεργκ είναι θεατράλε», υποστήριξε και συμπλήρωσε πως «ο ακτιβισμός είναι πάλη, ένα είδος πραγματικού συνδικαλισμού».
Με αφορμή το περιστατικό του δικηγόρου, ο οποίος ασελγούσε σεξουαλικά σε 11χρονο κορίτσι, αλλά και την περίπτωση του 16χρονου μαθητή από την Πάτρα, ο οποίος επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του έπειτα από bullying που υπέστη από τους συμμαθητές του, ο κ. Σούρας, μίλησε για το χαρακτήρα του θύτη, ο οποίος, «δεν ανάγεται σε ψυχιατρικούς παράγοντες», αλλά και για το ρόλο που παίζει ο γονέας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. «Μάθε, μίλα, ζήσε» είναι το μότο του κ. Σούρα εναντίον του bullying και είναι αυτό που διατυμπανίζει σε κάθε σχολείο ή οργανισμό στον οποίο καλείται να μιλήσει.