Με αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Νίκος Ανδρουλάκης και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην καταψήφιση του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που εξίσωνε τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. Πρόκειται για ένα ψήφισμα που επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία του Παγκόσμιου Πολέμου. «Δεν θα εξισώσουμε αγωνιστές κατά του φασισμού με γερμανοτσολιάδες» είπε.
Στο εσωτερικό μέτωπο τόνισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν θύμα και όχι σύμμαχο αν θέλουμε να μας δουν ως σύμμαχο θα πρέπει να ενισχύσουμε το στίγμα μας στην κοινωνία.
Σε ότι αφορά την ενότητα τόνισε ότι δεν σημαίνει να είναι έξω μέρα και να λέμε επειδή βολεύει κάποιους, ότι είναι νύχτα. Μην εκλαμβάνετε τη στάση μου στο κόμμα ως αδυναμία, είπε.
Τόνισε μάλιστα ότι οι δικές του προσπάθειες για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δεν αναδείχθηκαν από το κόμμα και επεσήμανε ότι ενότητα δεν είναι ο επί της ουσίας, διορισμός των οργάνων.
Τόνισε μάλιστα ότι οι αποφάσεις για μείζονα θέματα όπως η στάση στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να αποφασίζεται στα όργανα του κόμματος. Στο σημείο αυτό εξέφρασε ενστάσεις για την θέση του κόμματος στη ψήφο των αποδήμων.
Ζήτησε να ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα φέρει πλήρη πρόταση για τον εκλογικό νόμο η οποία θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Επί της ουσίας ο Ν. Ανδρουλάκης αμφισβήτησε τη λειτουργία της Κ.Ο. και ζήτησε να συσταθεί επιτροπή για τον εκλογικό νόμο.
Για την συζήτηση που αφορά το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν είχε περιεχόμενο αφού το 2017, 212 χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν εντολή για τη δημιουργία νέου κόμματος. Από τότε, είπε, έχουν αλλάξει τα πράγματα. ΠΑΣΟΚ είπε,υπάρχει χωρίς το Κίνημα Αλλαγής. Κίνημα Αλλαγής χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ που συνεργαζόμαστε με άλλες προσωπικότητες.
Τέλος τόνισε ότι η επιλογή του να μην εισέρχεται στα εσωκομματικά με έντονο τρόπο δεν είναι σήμα αδυναμίας αλλά θέλησης να πάει μπροστά ο χώρος.