Στην εκπομπή One Talk και τον Δημήτρη Μανιάτη μίλησε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θεόδωρος Μαργαρίτης.
Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε πως «κάθε ταξίδι πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως προσώπου, είναι σημαντικό. Πρόκειται για μια εξέλιξη με θετικά χαρακτηριστικά. Κανείς δεν εύχεται να πάει ο πρωθυπουργός και να φάει τα μούτρα του».
Σχετικά με τις συνομιλίες, ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι «δεν κράτησε πολύ η συνάντηση του με τον Ερντογάν».
Λανθασμένη δε χαρακτήρισε την αναφορά του πρωθυπουργό στου Μάτι κατά την ομιλία του στο ΟΗΕ.
«Αυτό που ήταν λάθος, ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο Μάτι, στην ομιλία του στον ΟΗΕ. Το παράδειγμα για το Μάτι δεν είναι θέμα Κλιματικής Αλλαγής. Είναι θέμα κρατικής ανικανότητας. Εκεί έκανε λάθος» τόνισε ο κ. Μαργαρίτης.
Λανθασμένη η επιλογή της αφίσας
Για την αφίσα που εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής και στη συνέχεια απέσυρε σχολίασε πως «αντί να μιλήσουν για το περιεχόμενο της ανακοίνωσής μας, έμειναν όλοι στην φωτογραφία.»
» Δείτε την περίπτωση της Γκρέτας. Ρωτάνε αν έχει πρόβλημα το κορίτσι και κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτά που λέει. Η δύναμη της εικόνας υποκαθιστά πολλές φορές το περιεχόμενο. Το ότι κατέβηκε, φάνηκε ότι ήταν λάθος επιλογή η αφίσα».
Το ΚΙΝΑΛ δεν κινδυνεύει από εσωτερικούς κραδασμούς
Ακολούθως μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.
«Υπήρξε γενική συναίνεση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος. Υπήρξε κριτική, υποτονική, αλλά αυτό είναι λογικό. Θα δούμε τώρα τι θα γίνει και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής» σημείωσε ο κ. Μαργαρίτης.
Εκτίμησε δε πως «το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει μεγάλο κίνδυνο εσωτερικών κραδασμών».
«Κέντρο βάρους μας είναι το Κίνημα Αλλαγής. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ είναι η βασική συνιστώσα, αλλά ο φορέας είναι το Κίνημα Αλλαγής. Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής ΠΑΣΟΚ. Έχουμε επιλέξει μια γραμμή αυτονομίας.»
» Το Κίνημα Αλλαγής είναι στην τρίτη θέση. Αποτελεί εναλλακτική λύση, ανταγωνιστική και με την συντηρητική παράταξη και με τον αριστερό λαϊκισμό» τόνισε.
«Επίθεση» στον Νίκο Παπανδρέου
«Ορισμένοι επικαλούνται το ΠΑΣΟΚ τώρα που το Κίνημα Αλλαγής έχει μεγαλώσει. Έχει κάνει δύο συνέδρια και έχει κατέβει σε εκλογές. Στο Νίκο Παπανδρέου αναφέρομαι.»
» Να ανακαλύπτεις το ΠΑΣΟΚ όταν το Κίνημα αλλαγής έχει ‘’ενηλικιωθεί’’, είναι αντίφαση. Βρισκόμαστε σε μια φάση δημιουργικής εξέλιξης του Κινήματος Αλλαγής. Φυσικά υπάρχουν διαφορές απόψεων όπως σε όλα τα κόμματα.»
» Όμως τα κόμματα με ιδεολογική συνοχή στην Ελλάδα είναι η ΝΔ, παρά τις εντός διαφοροποιήσεις της, το ΚΚΕ και το Κίνημα Αλλαγής που είναι σοσιαλδημοκρατικό. Διαφορές υπάρχουν για τα πολιτικά μας χαρακτηριστικά» επεσήμανε και κατέδειξε τις πολιτικές στοχεύσεις του κόμματος.
«Εστιάζουμε στη νεολαία, στην Κλιματική Αλλαγή, την οικολογία, το περιβάλλον και στην υποστήριξη του κόσμου της εργασίας. Θα μιλάμε και με τη βάση και με την ηγεσία των συνδικάτων. Με όλους.»
Η ΝΔ ξεκίνησε άσχημα στα εργασιακά
Μάλιστα τόνισε ότι «είναι σημαντική η αποκατάσταση αυτής της επαφής του ΚΙΝΑΛ, γιατί ξεκίνησε άσχημα στα εργασιακά η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
«Παρά τα όσα σωστά είπε στη ΔΕΘ για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη ο πρωθυπουργός, δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για τον κόσμο της εργασίας. Λες και δεν ξέρουμε ότι στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί μεσαίωνας.»
» Οι κλαδικές συμβάσεις είναι στον αέρα. Ανοίγει σιγά σιγά ο δρόμος ειδικές ζώνες. Το υπουργείο θα ελέγχει το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτά είναι εντελώς λάθος.»
» Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το σύνδρομο του κρατισμού. Τώρα, η ΝΔ έχει ως πρότυπο το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο θεωρεί δεύτερα τα ζητήματα εργασίας στο βωμό της ανάπτυξης» υποστήριξε ο κ. Μαργαρίτης.
Η κυβέρνηση παίζει καθυστέρηση στα πλεονάσματα
Για τα πλεονάσματα τόνισε πως «παίζει καθυστέρηση στα πλεονάσματα η κυβέρνηση. Έχασε το μομέντουμ μετά τις εκλογές. Το πάνε πίσω το θέμα. Ακούω τη θεωρία περί αξιοπιστίας, αλλά δε γίνεται να τίθεται το θέμα από την κ. Λαγκάρντ και όχι από τους Έλληνες αξιωματούχους.»
» Τα πλεονάσματα είναι θηλιά στην ελληνική οικονομία και στον προϋπολογισμό».
Για την υπόθεση Novartis επεσήμανε πως «γενικά δεν συμφωνώ με την ποινικοποίηση και τις δικαστικές διαμάχες των κομμάτων. Όμως, πιστεύω ότι με σωφροσύνη πρέπει να διερευνηθεί όλο το πολιτικό σχέδιο για την υπόθεση Novartis».