Σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ενώ παρευρέθη και σε εκδήλωση στο προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Έπειτα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σχολίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, χαρακτηρίζοντάς την «αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική».
«Προσβάλλει την ομογένεια»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια… Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης βάσει της οποίας η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται κανονικά, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία για κύκλο συναντήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
«Θα περάσει το νομοσχέδιο»
Οπως ανέφερε στην ομιλία του στους ομογενείς το βράδυ της Τετάρτης στην Αστόρια «ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων απαιτεί 200 βουλευτές αλλά θα πρέπει να την εγκρίνουν και οι 300».
Πηγές της ΝΔ εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει σε κάθε περίπτωση «γιατί βγαίνουν οι αριθμοί» και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν αλλάξει θέση, θα βρεθεί απελπιστικά μόνος.
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ εκμεταλευόταν επί δεκαετίες το θέμα
Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως η πρόταση του «είναι το πόρισμα που επεξεργάστηκε και κατέθεσε η Επιτροπή που συστάθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο το πολιτικό φάσμα και εκπροσώπων των αρμόδιων ανεξάρτητων και δημόσιων αρχών».
«Αντιθέτως», πρόσθεσε, «ήταν η Ν.Δ. εκείνη που επί δεκαετίες εκμεταλλευόταν το θέμα μόνο για επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους, χωρίς τελικά να το επιλύει».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μόνο κόμμα που κατέθεσε αναλυτική πρόταση η οποία κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα ψήφου όλων των συμπατριωτών μας που ζουν έξω από την Ελλάδα, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει προ πολλού χώρες με αντίστοιχο προφίλ διασποράς» επισήμανε η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωσή της.
Παράλληλα καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να συμβουλευθεί τον υπουργό του Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ως συντάκτης της Έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) έχει καταθέσει πρόταση που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις βασικές θέσεις του κόμματος για την Αναθεώρηση και την πρόταση νόμου για τους αποδήμους που κατατέθηκε στη Βουλή.
Βασική θέση που διατύπωσε ο κ. Κατρούγκαλος όσον αφορά την αναθεώρηση για την ψήφο των Αποδήμων είναι ότι «θα αποτελέσει λυδία λίθο, όχι μόνον για την υπερψήφιση υπερώριμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων αλλά και για την όλη κατεύθυνση της πολιτικής ζωής».
Η πρόταση νόμου της ειδικής επιτροπής κινείται στις ίδιες πολιτικές αποδοχές στις οποίες στηρίχθηκε και η πρόταση αναθεώρησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία είχε προταθεί η συμπερίληψη στο άρθρο 54 του ισχύοντος Συντάγματος, προσθήκης νέας, τέταρτης παραγράφου, «προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως 5 βουλευτών απόδημου Ελληνισμού», κατά το μοντέλο της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.
«Κλειστή» κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Αποδήμων
Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «ανάγκη συγκεκριμένης, κλειστής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να ενσωματώνεται δηλαδή το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της ελληνικής επικράτειας».
Είπε ότι αυτή είναι η λύση που προκρίνει το Συμβούλιο της Βενετίας (το αρμόδιο για τους θεσμούς δηλαδή όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης) και που ακολουθείται και από κράτη που έχουν, όπως η Ελλάδα, μεγάλο αριθμό ομογενών.
Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι «καθώς οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων».
Πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με κράτη όπως η Ιρλανδία που αποκλείουν εντελώς την ψήφο των ομογενών τους, ή και άλλα, όπως η Γερμανία ή η Αγγλία που αποκλείουν όσους λείπουν πάνω από μερικά χρόνια στο εξωτερικό, «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως θέλει να κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, την δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας».