Τους βασικούς άξονες της Πολιτικής Διακήρυξης της επόμενης μέρα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι, ενώ ένας από τους βασικούς στόχος ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, «όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε.
«Εντάξει, δεν λέω, περίμενε υπομονετικά πάνω από καμιά ώρα στη σειρά μαζί δεκάδες άλλους στη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 20» να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων. Τον είδε, αλλά συνάντηση δεν έκανε», είπε και πρόσθεσε: «Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα», είπε.
Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, είπε ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει ζήτημα άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο».
«Και το χειρότερο» συνέχισε, «τη στιγμή που τα τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων ενεργειών».
«Σας καλώ να αναρωτηθείτε τι ακριβώς θα γινόταν αν συναντούσα τον Ερντογάν σε μια στιγμή που κορυφώνει ρητορικές απειλές, αλλά και έμπρακτες παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και συζητάγαμε μόνο για Θράκη και Χάλκη», είπε, προσθέτοντας ότι «οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από τον Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες».
Ο κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη μας υπενθύμισε: Ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο και ότι η τραγωδία οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Ότι το προσφυγικό είναι μια ευρύτερη γεωπολιτική κρίση, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: Μας υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα με τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε το 2018, έχει πλέον ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας. Συγχαίρω τον «Μητσοτάκη Νέας Υόρκης». Είπε αυτά που έπρεπε στη Νέα Υόρκη, αν ήθελε να τον λάβουν στα σοβαρά οι συνομιλητές του.
Μας υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα με τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε το 2018, έχει πλέον ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας. Συγχαίρω τον «Μητσοτάκη Νέας Υόρκης». Είπε αυτά που έπρεπε στη Νέα Υόρκη, αν ήθελε να τον λάβουν στα σοβαρά οι συνομιλητές του, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση: Της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της ανασφάλειας και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.
«Να μην έχουμε αυταπάτες δεν θα είναι Μητσοτάκης Νέας Υόρκης θα είναι Μητσοτάκης εσωτερικού», είπε και πρόσθεσε ότι αλλά θα λέει στο εσωτερικό της χώρας και άλλα θα λέει έξω.
Η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση: Της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της ανασφάλειας και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.
Από το γνωστό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» έχουν αφαιρέσει την κοινωνική πλειοψηφία. Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Έχει μείνει η ανάπτυξη και τα κέρδη για τους λίγους, τους δυνατούς, τους ευνοούμενους, είπε και αναφερόμενος στα εργασιακά θέματα, τόνισε ότι σύντομα θα οδηγηθούμε σε μειώσεις στους μισθούς με αυτά που προωθεί του υπουργείο Εργασίας.
Αναφέρομενος στην υπόθεση Novartis είπε ότι η προανακριτική θα είναι ευκαιρία να θυμηθούμε ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία, ενώ μίλησε για ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών
Για το προσφυγικό είπε ότι αυτοί που μας κατηγορούσαν ότι φέρνουμε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι υπάρχουν λόγοι γεωπολιτικοί.