«Ήταν μια συνάντηση γνωριμίας μεταξύ των δύο ηγετών. Σημαντική συνάντηση που πήγε καλά και επικοινωνιακά και αυτό εξαργυρώνεται ήδη από τις δύο πλευρές. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια επίθεση φιλίας στον Ταγίπ Ερντογάν» σημείωσε ο Κώστας Υφαντής για την συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στον ΟΗΕ.
Ακόμα, μιλώντας στην εκπομπή One Line, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σχολίασε τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. «Το έδαφος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι εύφορο εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς οφείλουμε να καλλιεργούμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αυτόνομα. Να έχουν τη δική τους αξία και να μην επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας» υποστήριξε ο κ. Υφαντής.
Πρόσθεσε δε, πως «οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ σημαντικός επενδυτής στη χώρα από τον 1974 και μετά για μια σειρά από λόγους. Όταν η χώρα αποκτήσει αξιοπιστία, σταθερότητα και προοπτικές, θα έρθουν και Αμερικανοί επενδυτές.‘Οπου υπάρχει μυρωδιά κέρδους, το κεφάλαιο ακολουθεί. Ωστόσο, δεν χρειαζόμαστε αρπακτικά Funds, αλλά επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».
Η αποπομπή Τραμπ
Για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο αποπομπής του προέδρου Τραμπ και την πολιτική αστάθεια στην υπερδύναμη τόνισε πως «το 1973 με το Watergate είχαμε το Κυπριακό. Ελπίζω ότι δεν θα εκτιμήσουν κάποιοι στην περιοχή ότι η εσωστρέφεια των ΗΠΑ είναι γόνιμο έδαφος για να εκβιάσουν πράγματα».
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, σχολίασε πως «η Τουρκία εργαλειοποιεί τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Η Ελλάδα είναι μια παράπλευρη απώλεια». «Η εμπειρία του 2015 δεν δίδαξε τη χώρα. Θα έπρεπε να έχουμε αναβαθμίσει εντυπωσιακά τις επιχειρησιακές της ικανότητες. Δεν θα λυνόταν το πρόβλημα, αλλά θα λειτουργούσε αποτρεπτικά» επεσήμανε σχετικά.