Ένα 18χρονο κορίτσι, η Μαρί Αντλερ (Κέιτλιν Ντίβερ), ζει στη σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού ονείρου. Έχοντας περάσει από διάφορες ανάδοχες οικογένειες, προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή σε εναν ξενώνα για «δύσκολους» εφήβους. Ένα βράδυ πέφτει θύμα βιασμού από έναν μασκοφόρο που εισβάλλει στο δωμάτιο της από το μπαλκόνι. Όταν καταγγέλλει το περιστατικό στους αστυνομικούς εκείνοι την αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και μετά από αλλεπάλληλες ανακρίσεις την πείθουν να παραδεχτεί ότι όλα αυτά ήταν αποκυήματα της φαντασίας της.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς Unbelievable που έκανε πρεμιέρα πριν λίγες ημέρες στο Netflix είναι μια γροθιά στο στομάχι. Χωρίς να περιέχει σκηνές βίας  – ακόμα και ο βιασμός παρουσιάζεται σαν στιγμιαίες αναλαμπές στη μνήμη της Μαρί – η διαδικασία μέσα από την οποία αυτό το κορίτσι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να την πιστέψει και να της συμπαρασταθεί κανείς είναι τόσο σκληρή που αφήνει τον θεατή με μια απίστευτα πικρή γεύση στο στόμα. Η υπόθεση της Μαρί κλείνει και μπαίνει στο αρχείο.

Ενώ η ζωή της Μαρί εχει γίνει κομμάτια και θρύψαλα, τρία χρόνια αργότερα σε άλλες πολιτείες καταγράφονται κι άλλες επιθέσεις βιασμών. Δυο γυναίκες αστυνομικοί αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να συλλάβουν τον δράστη. Οι ομοιότητες στις διάφορες επιθέσεις τις κάνουν να πιστεύουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις ο δράστης είναι ο ίδιος.

Η ιστορία αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και παρακολουθεί τις προσπάθειες των δυο αστυνομικών να ανακαλύψουν και να συλλάβουν τον δράστη. Βασίζεται σε δημοσιογραφική έρευνα που είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica και είχε βραβευτεί με βραβείο Πούλιτζερ.

Στους ρόλους των δυο αστυνομικών πρωταγωνιστούν η πάντα πολύ καλή Τόνι Κολέτ και η καταπληκτική Μέριτ Γουίβερ, που είχαμε δει πρόσφατα στο ανατρεπτικό γουέστερν «Χωρίς Θεό» και πιο παλιά στη «Νοσοκόμα Τζάκι».

Η σειρά, που ολοκληρώνεται σε οκτώ ωριαία επεισόδια, ρίχνει φως στις ανισότητες του αμερικανικού δικαστικού συστήματος. Αν η Μαρί προερχόταν από καλή οικογένεια και είχε την συμπαράσταση των δικών της οι αστυνομικοί δεν θα την αντιμετώπιζαν με τον ίδιο τρόπο. Πραγματεύεται επίσης ιδιαίτερα δύσκολα κοινωνικά θέματα όπως για παράδειγμα τον τρόπο που τα όργανα της τάξης αντιμετωπίζουν τα θύματα του βιασμού, τα οποία πολύ συχνά νοιώθουν να βιάζονται για δεύτερη φορά στην επαφή τους με τις αστυνομικές αρχές.

Ο δράστης γνωρίζει τις παθογένειες του συστήματος, όπως για παράδειγμα ότι τα αστυνομικά τμήματα από διαφορετικές πολιτείες δεν συνεργάζονται μεταξύ τους και φροντίζει να «χτυπάει» κάθε φορά και σε άλλη πολιτεία. Η προσπάθεια των δυο γυναικών που τον αναζητούν εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα καθώς οι αντικρουόμενες πληροφορίες τις οδηγούν συχνά σε αδιέξοδα. Το γεγονός ότι καταφέρνουν τελικά να τον ανακαλύψουν και να τον συλλάβουν οφείλεται όχι μόνο στις εξαντλητικές τους έρευνες, αλλά και στην τύχη.

Όταν τον συλλαμβάνουν ανακαλύπτουν μέσα από φωτογραφίες στον υπολογιστή του ότι ανάμεσα στα θύματα του ήταν και η Μαρί. Η δικαίωση για τη νεαρή γυναίκα έρχεται στο τέλος αν και καθυστερημένα.

Το Unbelievable είναι η τηλεόραση στα καλύτερα της. Μεστό σενάριο, απροσδόκητες ανατροπές και κυρίως συγκλονιστικές ερμηνείες συνθέτουν ένα τελικό αποτέλεσμα που κάνει τον θεατή να θέλει να παρακολουθήσει το ένα επεισόδιο μετά το άλλο χωρίς σταματημό. Παρά τη δύσκολη θεματολογία πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σίριαλ που είδαμε τον τελευταίο καιρό.