Η τραγωδία που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτη στην Μόρια με τον θάνατο ενός παιδιού μόλις 5 ετών όταν το χτύπησε φορτηγό την ώρα που έπαιζε, έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το πόσο ακατάλληλες είναι οι συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων ανθρώπων που στοιβάζονται στην περιοχή.
Όσο παραμένει η ίδια κατάσταση, απλά θα περιμένουμε να συμβεί το επόμενο τραγικό περιστατικό για να επαναλάβουμε τα ίδια.
Οι απάνθρωπες συνθήκες που διαβιούν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διαπιστωθεί από όλους τους επίσημους φορείς εντός και εκτός Ελλάδας, ωστόσο πολύ λίγα πράγματα γίνονται και με πολύ αργό ρυθμό προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.
Πλέον η αντιμετώπιση του προβλήματος στην Μόρια αγγίζει τα όρια της υποκρισίας. Όσο μεγάλο, δύσκολο και περίπλοκο είναι το πρόβλημα δεν δικαιολογείται ο θάνατος ενός παιδιού την ώρα που παίζει!
«Δεν ήταν τυχαίο γεγονός»
Σε ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέρει ότι «Αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ατύχημα»
Και συνεχίζει: «Ένα 5χρονο αγοράκι νεκρό πριν λίγο έξω από τον καταυλισμό της Μόριας. Έπαιζε σε χαρτόκουτο και το πάτησε φορτηγάκι…
Όταν έχεις 12.000 άτομα σε χώρο για 3.000, ο θάνατος παραμονεύει παντού και με κάθε τρόπο. Μπορεί να έρθει έτσι μπορεί να έρθει αλλιώς, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του θανάτου πάντως.
Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τυχαίο περιστατικό για τον θάνατο αυτόν»
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, μιλώντας στο News 24/7 έκανε λόγο για ένα «για ένα τραγικό γεγονός για το οποίο θλίβεται όλη η Λέσβος και όλο το Βόρειο Αιγαίο».
Όπως είπε: «Φοβάμαι πως τέτοια περιστατικά είναι αποτέλεσμα του πληθυσμού που βρίσκεται στο νησί. Έχουμε στο ΚΥΤ 12.000 ανθρώπους που διαβιούν, παίζουν, κοιμούνται, σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο».
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί έκανε λόγο για «πανάθλιες συνθήκες υγιεινής. Ειδικά πέριξ του ΚΥΤ της Μόριας, στους ελαιώνες όπου έχουν αναπτυχθεί άτυποι καταυλισμοί, οι συνθήκες δεν είναι τριτοκοσμικές. Θα έλεγα, πεμπτοκοσμικές. Τα νοσοκομεία των νησιών κατακλύζονται από ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα. Δεν το λέω ως διαμαρτυρία, οφείλουμε να παρέχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες υγείας στους ανθρώπους, ωστόσο πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό».
Πάνω από 800 αφίξεις σε 48 ώρες
Την ίδια ώρα οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι σε έξαρση. Σε λιγότερες από 48 ώρες πέρασαν και καταγράφηκαν στα ΚΥΤ σε Χίο, Λέσβο και Σάμο 832 νέοι αιτούντες άσυλο. Αριθμός ρεκόρ εδώ και πολλούς μήνες.
Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης συνολικά 360 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφηκαν μέχρι και τις 4 το απόγευμα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας στη Λέσβο.
Στο ίδιο διάστημα στη Χίο πέρασαν 109 άτομα και στη Σάμο 16. Δηλαδή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σήμερα και μέχρι τις 4 το μεσημέρι πέρασαν 485 άτομα.
Υπουργός Άμυνας: Δραματική η κατάσταση
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση επιστρατεύει και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ANT1 «αποφασίστηκαν συνέργειες με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Αιγαίο. Ενισχύθηκαν με μέσα και με πρόσθετο προσωπικό τα παρατηρητήρια στο Αιγαίο. Έγινε δανεισμός σκαφών προς στο Λιμενικό Σώμα, επανδρωμένα και με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η παρουσία των πλωτών μέσων λειτουργεί αποτρεπτικά».
Παράλληλα σημείωσε ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική. Εξετάζουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές και υπό το πρίσμα των δυνητικών απειλών για την ασφάλεια της χώρας»
Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Ανησυχία για τις εκκενώσεις καταλήψεων
Στο μεταξύ την ανησυχία του για τις επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων και την τύχη των προσφύγων που διέμεναν σε αυτές εκφράζει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Όπως αναφέρει, η ανησυχία πηγάζει από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις, καθώς «αιτούντες άσυλο-πρόσφυγες (ανάμεσά τους παιδιά και έγκυες γυναίκες) φορτώνονται σε κλούβες και οδηγούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών».
Επίσης, σημειώνει ότι το πρόβλημα έλλειψης χώρου για στέγαση των προσφύγων «επιτείνεται από αυτές τις επιχειρήσεις», ενώ διερωτάται για την τύχη των προσφύγων μετά την εκκένωση των καταλήψεων. Επιπλέον, σημειώνει ότι η βίαιη απομάκρυνση από το σχολικό περιβάλλον, όσων από τα προσφυγόπουλα είχαν ήδη ξεκινήσει να πηγαίνουν σε σχολεία της περιοχής, «αποτελεί μια βίαιη διακοπή της πορείας ένταξής τους και μια ιδιαίτερη τραυματική για αυτά εμπειρία».
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταλήγει ότι «το ζήτημα των προσφύγων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αστυνομικές επιχειρήσεις» και ζητάει «μελέτη και σχεδιασμό, συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους και νηφαλιότητα, ώστε με ευαισθησία και σεβασμό των δικαιωμάτων τους να γίνουν ουσιαστικά βήματα και να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τη στέγαση και, συνολικότερα, την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία».