Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του πρακτορείου Bloomberg παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή, περιέγραψε το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.

Τόνισε μάλιστα ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα το «success story» της ευρωζώνης τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Οι τρεις πυλώνες για την αναπτυξιακή πολιτική

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έχει σκοπό να εφαρμόσει μια αναπτυξιακή πολιτική που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική με χαμηλότερους φόρους, ο δεύτερος πυλώνας είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ο τρίτος η αντιμετώπιση του προβλήματος των τραπεζών.

«Κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. Έχουμε κάνει καλή αρχή. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή να φέρει την ανάπτυξη. Είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζουμε μετά τη δεκαετή κρίση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε:

«Το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία. Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, που είναι θετική εξέλιξη. Υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας με πιο επιθετικό τρόπο τόνισε ο πρωθυπουργός.

»Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε ευκολότερο σε διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν , θέλουμε να δώσουμε λύση στο τραπεζικό μας πρόβλημα. Ο στόχος μου είναι πολύ απλός, θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης τα επόμενα 3 με 4 χρόνια», είπε μεταξύ άλλων στην πρώτη του απάντηση ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: η μείωση των φόρων, η διευκόλυνση των επενδύσεων, τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις και η διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και δανείζεται ξανά, προτιθέμεθα να αποπληρώσουμε τα δάνεια μας στο ΔΝΤ, το βάρος του χρέους μας γίνεται μικρότερο αλλά και το χρέος μας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο εάν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», πρόσθεσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Πρέπει να επανεξεταστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης την ανάγκη να επανεξεταστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα λέγοντας σημειώνοντας ότι αυτό το έχει ήδη θέσει, από την πρώτη στιγμή, στις συνομιλίες του με τους πιστωτές.

Τόνισε πως μια μείωση του στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5% δεν θα εκτροχιάσει δημοσιονομικά τη χώρα.


Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg, εάν έχει μιλήσει με τους πιστωτές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να μειωθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα βραχυπρόθεσμα απάντησε:

«Φυσικά. Το θέσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ουσιαστικά ένα απομεινάρι του παρελθόντος.

»Τα εφάρμοσαν σε μια εποχή που υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

»Τώρα νομίζω ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της χώρας προς το ΔΝΤ, είπε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να τα αποπληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα και ήδη έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα.
«Το χρέος θα είναι πολύ πιο βιώσιμο αν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Για τη συνάντηση Ερντογάν και προσφυγικό

Σε ερώτηση, δε, για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα του προσφυγικού και προσέθεσε: «Εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα είμαστε θετικοί στην ενταξιακή της προοπτική».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας είπε ότι έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας.

Η (ευρωτουρκική) συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win) είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.