Ο πρώτος κρίσιμος κάβος για τη ΔΕΗ πέρασε αν και ο δρόμος για τη διάσωσή της παραμένει ακόμη μακρύς. Τα χθεσινά οικονομικά αποτελέσματα έδωσαν μια ανάσα στη Διοίκηση της επιχείρησης, η οποία ωστόσο αναμένεται άμεσα να προχωρήσει σε νέες κινήσεις για να γεμίσει τα ταμεία της ΔΕΗ.
Από την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, τις μειώσεις στις εκπτώσεις συνέπειας και τη θέσπιση «ρήτρας CO2» και για τα τιμολόγια των νοικοκυριών που περιλαμβάνονταν στο πρώτο πακέτο μέτρων, αναμένει ενίσχυση της κερδοφορίας της κατά 120 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2019 και κατά 532 εκατ. ευρώ για το 2020.
Γι΄ αυτό η ΔΕΗ θα αναγκαστεί και σε άλλα μέτρα, ώστε να καλύπτει τις υποχρεώσεις της σε τράπεζες και προμηθευτές, τα οποία εκτιμάται να ξεκινήσουν άμεσα να αποδίδουν καρπούς. Σε αυτά, στα οποία δεν έχουν υπολογιστεί στα 490 εκατ. ευρώ του πρώτου πακέτου μέτρων, περιλαμβάνονται (σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΔΕΗ) τα εξής:
– Ανάθεση σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της εξεύρεση επενδυτών για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της μητρικής εταιρείας, η οποία είχε εκτιμηθεί ότι θα φέρουν στα ταμεία της περί τα 300 εκατ. ευρώ.
-Έκδοση διεθνούς ομολόγου, διαδικασία την οποία είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση από το 2018.
-Κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών από «μπαταξήδες» πελάτες με τη συνεργασία ειδικών συμβούλων. Ήδη, από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν ενταθεί οι αποκοπές, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.
-Προπληρωμή εντός του πρώτου τριμήνου 2020 από το ελληνικό δημόσιο και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της αξίας κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2020, η οποία υπολογίζεται σε 550 εκατ. ευρώ. Προπληρωμή είχε πραγματοποιηθεί και τα δύο προηγούμενα έτη (2018 και 2019).
-200 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011, τα οποία θα εγγραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα εκταμιευτούν έως τον Ιανουάριο του 2020.