Σε ένα σχέδιο σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ, στη λογική του παλαιότερου σχεδιασμού που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε συνάντηση που είχε χθες η νέα διοίκηση της μεταλλουργικής εταιρείας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη συζητήθηκε το ζήτημα εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο, την επόμενη μέρα της βιομηχανίας σιδηρονικελίου σκιάζουν μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα.
Το βασικό αγκάθι αφορά την απαίτηση της Κομισιόν για την επιστροφή των 135 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί ως στήριξη από το ελληνικό κράτος στη ΛΑΡΚΟ κατά τα έτη 2008, 2010 και 2011, αλλά και το 2009 για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς την ΔΕΗ τα οποία πλέον ξεπερνούν τα 320 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο μοντέλο το οποίο είχε «παγώσει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αφού προηγηθεί συναίνεση της Κομισιόν. Αφορούσε διαχωρισμό των παγίων (ορυχείων και εργοστασίου) και τη διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών, οι οποίοι θα υλοποιηθούν παράλληλα. Όσο για τους 1.200 εργαζόμενους θα πρέπει να υπογράψουν συμβάσεις με τον νέο επενδυτή.
Ο κ. Χατζηδάκης χθες, στο περιθώριο των ανακοινώσεων για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, ανέφερε ότι προέχει η αποτύπωση της κατάσταση της Επιχείρησης και η αντιμετώπιση μιας σειράς από ζητήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία της.