Αίτημα για ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου και των Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μετέφεραν χθες στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ «κατά τη συνάντηση παραθέσαμε στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι ο αριθμός των στελεχών, που υπηρετούν στις πολύπαθες και ευαίσθητες υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου μειώθηκε και τα ΠΑΘ, που διαπλέουν ακατάπαυστα το Αιγαίο αποδυναμώθηκαν ενώ η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αναβιώνει μνήμες προηγούμενων ετών με τις αντοχές των συναδέλφων μας να δοκιμάζονται για ακόμη μια φορά.»
Επιπλέον οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών σημειώνουν ότι «η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις ξεκινώντας από την άμεση ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό εξετάζοντας τη δυνατότητα έκτακτων προσλήψεων, με ταυτόχρονη αύξηση της οργανικής δύναμης και τον επανακαθορισμό της κατανομής οργανικών θέσεων. Παράλληλα ζητήσαμε να εξεταστεί η χορήγηση έκτακτου επιδόματος για όσους υπηρετούν σε Λιμενικές Αρχές όπου παρατηρείται έξαρση των μεταναστευτικών ροών.»
Άμεση ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών
Η ΠΟΕΠΛΣ τονίζει ακόμη ότι ο υπουργός από την πλευρά του «κατανόησε πλήρως τις θέσεις μας και αναγνώρισε το έργο, που επιτελούν καθημερινά τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δηλώνοντας παράλληλα την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για την έξαρση του μεταναστευτικού-προσφυγικού φαινομένου, ότι το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πρέπει να ενισχυθεί και ότι για το λόγο αυτό πρόσφατα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου.»
Στη συνέχεια, όπως λένε, τους ανακοίνωσε την άμεση ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών, που δοκιμάζονται με ανθρώπινο δυναμικό με το σύστημα των αποσπάσεων και την παράλληλη επίσπευση των διαδικασιών για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ).
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασιστεί η ενίσχυση υπηρεσιών του ΛΣ στα νησιά του Αιγαίου όπου καθημερινά φτάνουν μετανάστες (με έμφαση σε Λέσβο και Χίο) με 100 περίπου λιμενικούς ενώ θα σταλούν επιπροσθέτως και 5 πλωτά σκάφη του ΛΣ που βρίσκονται σε άλλες περιοχές.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από 07.00 της 23.09.2019 έως 07.00 της 24.09.2019 διεσώθησαν 288 πρόσφυγες – μετανάστες σε επτά περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου, Χίου και Σάμου. Eπίσης, όπως αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τον Αύγουστο οι λιμενικές αρχές ασχολήθηκαν με 258 περιστατικά παράνομης εισόδου μεταναστών, συνέλαβαν 8404 άτομα καθώς επίσης και 27 διακινητές.