Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σε μια περίεργη συγκυρία στη Νέα Υόρκη. Αύριο θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας πολιτικών και ακτιβιστών σε όλον τον κόσμο, καθώς δεν απειλεί μόνο τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά θεωρείται και παράγοντας πρόκλησης οικονομικής αστάθειας και πολεμικών συρράξεων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανήκει σε αυτούς που δεν συμμερίζονται την παγκόσμια ανησυχία, αλλά αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο για τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Ο αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί ελάχιστες διμερείς συναντήσεις κατά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο συμβολισμός της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη θεωρείται ισχυρός από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σειρά επαφών
Την Τρίτη όμως, ημέρα που η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί σε εκδήλωση της Goldman Sachs ξεκινώντας μια σειρά επαφών με οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς.
Αγνωστο αν ο απόηχος των απεργιακών κινητοποιήσεων θα φθάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς την επόμενη ημέρα ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στο τρίτο Global Business Forum του Bloomberg, το οποίο είναι επίσης αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή.
Τριπλός στόχος
Ο Πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να υπερβεί τις εσωτερικές αγκυλώσεις της χώρας και να προβάλει στον υπόλοιπο κόσμο την Ελλάδα
ως «μια χώρα με αυτοπεποίθηση». Στη Νέα Υόρκη πηγαίνει με τριπλό στόχο: να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, Προσφυγικό/Μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας). Nα αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Nα λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν όλη τη υφήλιο, όπως η κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με την Ομογένεια, όπου θα συζητήσει την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Συναντήσεις
Την Παρασκευή θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την προηγούμενη ημέρα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες. Την Τρίτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.
Μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Την επόμενη ημέρα θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη.
Τη Δευτέρα θα δει τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, καθώς και τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, και την Τρίτη τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς με τον οποίο επίσης θα συναντηθεί τη Δευτέρα.
Συναντήσεις Δένδια με Πομπέο και Γουάνγκ Γι
Παράλληλα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη σειρά σημαντικών συναντήσεων θα έχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, συναντήσεις με τους ομολόγους του Βουλγαρίας – Κροατίας – Ρουμανίας στο πλαίσιο του τετραμερούς σχήματος συνεργασίας, καθώς και συμμετοχή στις τριμερείς συναντήσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Αρμενία. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η ανταλλαγή απόψεων με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο του Διατλαντικού Δείπνου προτού τον υποδεχθεί στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.