Με μαραθώνιο στοχευμένων επαφών αρχίζει από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη συμμετοχή του στις εργασίες της Υπουργικής Εβδομάδας της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η οποία θα ολοκληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.
Η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και του στενού πυρήνα της ΕΕ, επιδιώκει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, αυστηρά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας.
Ως πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας στοχεύει, σταθερά και μεθοδικά, μέσα από το πλέγμα των διμερών σχέσεων και των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η σύγχρονη Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι που θα αναδειχθεί, όπως της αξίζει, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη διεθνή κοινότητα.
Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για μια ευκαιρία πραγματοποίησης επαφών με υψηλούς αξιωματούχους χωρών με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει συχνά την ευκαιρία να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι, όπως είναι επί παραδείγματι οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Επιπλέον, θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία για την αποτελεσματική προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την περίοδο 2025-26.
Με δεδομένη, επίσης, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, η ελληνική διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο, σκοπεύει να αξιοποιήσει τη Γενική Συνέλευση για τη μεταφορά συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους συνομιλητές μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισαν οι διπλωματικές πηγές, έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα σημαντικών επαφών, συναντήσεων και συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών.
Ο Ν. Δένδιας αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντησή του με τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, συναντήσεις με τους ομολόγους του Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας στο πλαίσιο του τετραμερούς σχήματος συνεργασίας, καθώς επίσης να προωθήσει και τις τριμερείς συνεργασίες, μαζί με την Κύπρο, με την Αίγυπτο και την Αρμενία. Περαιτέρω, θα ανταλλάξει απόψεις, μεταξύ άλλων, με τους Γενικούς Γραμματείς του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, καθώς και με τους ΥΠΕΞ, Κύπρου, Ιορδανίας, Λιβύης, Κατάρ, ΗΑΕ, Βραζιλίας και Νορβηγίας. Κατά τις εκεί επαφές του, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υπογράψει μνημόνιo οικονομικής συνεργασίας και πολιτικών διαβουλεύσεων με την Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και αναδυόμενη οικονομία.
Ακόμη, ο Ν. Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο του Διατλαντικού Δείπνου που διοργανώνει ο τελευταίος, μόλις λίγες ημέρες πριν τον υποδεχθεί στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου. Θα προεδρεύσει επίσης της άτυπης συνάντησης εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), καθώς η χώρα μας ασκεί την Προεδρία του Οργανισμού για το τρέχον εξάμηνο.
Παράλληλα, η Ελλάδα, όπως αναφέρουν επίσης οι διπλωματικές πηγές, θα είναι παρούσα σε μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης ή επ’ ευκαιρία αυτής, συμβάλλοντας ενεργά στη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις τις εποχής μας. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα η ελληνική πρωτοβουλία για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Η ελληνική αποστολή θα έχει επίσης ενεργή συμμετοχή σε συναντήσεις και εκδηλώσεις μεταξύ άλλων σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ