Ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση ενδέχεται να επιβαρύνουν το άσθμα, σύμφωνα με νέα μελέτη που διερεύνησε την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στις αλλεργικές παθήσεις.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Scientific Reports», αναδεικνύει ότι κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση, ακόμα και χωρίς νικοτίνη, αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργούν οι προσβεβλημένοι από αλλεργικές παθήσεις αεραγωγοί.

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μεταξύ των νέων καπνιστών. Στις ΗΠΑ το 9% των νέων ηλικίας 18 – 24 ετών είναι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παρότι είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι αυτά τα τσιγάρα είναι λιγότερο βλαβερά για την υγεία, λείπουν τα ερευνητικά δεδομένα για την επίδρασή τους στους πνεύμονες.

Ο δρ. Ντέιβιντ Τσάπμαν, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας και ερευνητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, εξηγεί ότι πολλοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων χρησιμοποιούν αρωματικά πρόσθετα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι τοξικά όταν εισπνέονται.

«Το εύρημα αυτό, που αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύση, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τα άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικές νόσους», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τσάπμαν τονίζει ωστόσο ότι δεν είναι όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση το ίδιο βλαβερά. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με πρόσθετα αρωματικής γλυκόριζας (Black Licorice) επιδείνωσαν τις λοιμώξεις των αεραγωγών, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «Cinnacide» που είχαν την αντίθετη δράση. Από την άλλη, αυτά που είχαν άρωμα μπανάνα, συγκεκριμένα το «Banana Pudding» φάνηκε να δρα αρνητικά αυξάνοντας τα επίπεδα του κατεστραμμένου ιστού. Βρέθηκε επίσης ότι όλα τα αρωματικά υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιλάμβαναν νικοτίνη κατέστειλαν τις λοιμώξεις των αεραγωγών, ένα εύρημα που είναι συνεπές με τις ήδη γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της νικοτίνης.

Οι ερευνητές καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν υπόψη τους αυτά τα ευρήματα και να θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παράλληλα υπογραμμίζουν τη σημασία του να είναι και οι πάσχοντες από αναπνευστικές νόσους ενήμεροι για τα νέα αυτά δεδομένα.

Η έρευνα αυτή έγινε με τη συνεργασία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, στις ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Woolcock στην Αυστραλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ