Σκηνικό «πολέμου» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχει στηθεί τα τελευταία 24ωρα με φόντο την υπόθεση Novartis και μετά την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, καθώς βλέπει πως η υπόθεση Novartis – στην οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς να εμπλέξει 10 πολιτικά πρόσωπα μεταξύ αυτών και πρώην πρωθυπουργούς – αρχίζει να γυρίζει μπούμερανγκ.
Στο πλαίσιο αυτό, νέα στοιχεία από την κατάθεση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, προσδίδοντας στην υπόθεση νέες διαστάσεις.
Αίσθηση προκαλούν όσα περιγράφει ο ίδιος, αναφορικά με τη σύνταξη δικογραφίας σε βάρος του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, με την επίκληση βίντεο από την εισαγγελία Διαφθοράς, το οποίο -κατά τον ίδιο- ήταν ανύπαρκτο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τον πρώην πρωθυπουργό ενέπλεξε στην υπόθεση η Εισαγγελία Διαφθοράς, επικαλούμενη ένα βίντεο, το οποίο όμως παραδέχθηκε η ίδια αργότερα ότι δεν υπάρχει.
Το ανύπαρκτο «δωράκι»
«Μου είπε: Έχουμε ένα βίντεο που ο Φρουζής αναφέρει ότι έκανε ένα δωράκι 100.000 ευρώ στον κ. Πικραμμένο. Την ρώτησα αν το έχει στείλει στις εγκληματολογικές υπηρεσίες για απομαγνητοφώνηση. Μου είπε ότι δεν το έχει στείλει. Της έδωσα παραγγελία να το στείλει αύριο το πρωί, αλλά πριν να μου το φέρει να το δω» είπε ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με στοιχεία από την κατάθεση του κ. Αγγελή που διέρρευσαν στον Τύπο.
Την επόμενη ημέρα, ωστόσο, η Εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να είπε στον κ. Αγγελή: «Συγγνώμη, έκανα λάθος, δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο για τον Πικραμμένο».
«Τη ρώτησα γιατί έβαλε τον κ. Πικραμμένο στη δικογραφία υπόπτων προς τη Βουλή και εκείνη ουδεμία απάντηση μου έδωσε» αναφέρεται στην κατάθεση.
Ευ. Βενιζέλος: Η σκευωρία Novartis είχε στόχο την αλλοίωση των θεσμών
Στοιχεία όπως τα παραπάνω -στο βαθμό που ισχύουν- ισχυροποιούν τους φόβους και τις κατηγορίες που εξέφρασε από την αρχή της υπόθεσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επανέρχεται με άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί οριστικά η αλλοίωση των θεσμών με την πλήρη θεσμική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «η σκευωρία Novartis είχε ως στόχο την αλλοίωση των δημοκρατικών και δικαιοδοτικών θεσμών. Ήθελε να επηρεάσει σε βάθος τους πολιτικούς συσχετισμούς και το φρόνημα της κοινωνίας. Να αιχμαλωτίσει μέσα σε ένα δήθεν σκάνδαλο τις βασικές δυνάμεις της τότε αντιπολίτευσης και εμβληματικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη λεγόμενη μνημονιακή περίοδο, την περίοδο του αγώνα για τη διάσωση της χώρας από την οικονομική -και όχι μόνο- καταστροφή».
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον στόχο αυτό εξυπηρέτησαν «το δικονομικό σκηνικό των προστατευόμενων μαρτύρων που στη συνέχεια χαρακτηρίζονται -χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις- μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και περιβάλλονται με ποινική ασυλία, η κατάχρηση εξουσίας, τα παραδικαστικά κυκλώματα που διευθύνει η ίδια η προηγούμενη κυβέρνηση και όλοι οι άλλοι μηχανισμοί, επικοινωνιακοί και κοινοβουλευτικοί».
Υπογραμμίζει την απουσία στοιχείων καθώς και την πρωτοφανή ενδοεισαγγελική σύγκρουση και κατάρρευση του σκηνικού των προστατευόμενων μαρτύρων, που οδήγησε σε ευτελισμό του σχεδίου.
Για τις ευθύνες της παρούσας Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει πως πρώτη προτεραιότητα της είναι να προστατεύσει το Σύνταγμα αποκαθιστώντας την ερμηνεία και εφαρμογή του και να προστατεύσει τη Δικαιοσύνη που έχει πληγεί βαριά.
Αδ. Γεωργιάδης: Ξεκάθαρα τα στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο
«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ βαθύτερο: με την υπονόμευση καίριων θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος» δηλώνει αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Και τονίζει: «Είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια».
Ερωτηθείς εάν είναι ισοβαρείς οι ευθύνες αναφορικά με τους κυρίους Παπαγγελόπουλο και Τσίπρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει: «Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες, εκτός και αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία για να προχωρήσουμε στη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής, εν αντιθέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο που τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα».
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, πέραν του Ελληνικού, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας έχει δώσει σαφείς οδηγίες για επιτάχυνση των διαδικασιών με στόχο την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, πάντοτε με απόλυτη διαφάνεια και με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον».
Τέλος, μιλώντας για το νέο αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημειώνει: «Με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, αλλάζουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο ιδρύονται επιχειρήσεις, και γίνονται οι στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. … Αυτά που περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο θα καταστήσουν την Ελλάδα μια επιχειρηματική φιλική χώρα για επενδύσεις».