Χιλιάδες μαθητές βγήκαν σήμερα στους δρόμους δεκάδων πόλεων ανά τον κόσμο, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την παγκόσμια απεργία για το κλίμα με στόχο να ζητήσουν από τους ηγέτες, που θα συναντηθούν τη Δευτέρα για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Μεταξύ αυτών και η Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση. Εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, κρατώντας πανό.
«Όλοι μαζί, για το περιβάλλον», «Θέλουμε αλλαγή», «Το κλίμα αλλάζει, γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;», «Ας κάνουμε τη Γη cool ξανά», «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας» ήταν κάποια από τα μηνύματα που αναγράφονταν σε αυτά.
Τις εντυπώσεις πάντως έκλεψε ωστόσο το σύνθημα «This planet is getting hotter than Leonardo Dicaprio», δηλαδή «ο πλανήτης γίνεται πιο καυτός από τον Ντι Κάπριο», αλλά και το «I want a hot boyfriend, not a hot world» (δηλαδή «θέλω καυτό φίλο, αλλά όχι έναν καυτό κόσμο»).
Η ανάρτηση της Γκρέτα Τούνμπεργκ
Η 16χρονη μάλιστα σουηδέζα ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ, έσπευσε να σχολιάσει στο Instagram τις σημερινές μεγάλες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύοντας μάλιστα μια φωτογραφία από τη διαδήλωση της Αθήνας.
«Δεν υπάρχουν φωτογραφίες που να μην αδικούν αυτό που έγινε σήμερα. Οι πρώτες αναφορές λένε για 400.000 άτομα στην Αυστραλία. 100.000 στο Βερολίνο. 100.000 στο Λονδίνο, 50.000 στο Αμβούργο. Και τα αρχικά νούμερα από όλη τη Γερμανία μιλούν για 1,4 εκατ. ανθρώπους. Αλλά είναι κάτι παραπάνω από τεράστιο παντού. Σε κάθε πόλη, σε κάθε κωμόπολη. Αυτή η εικόνα είναι από την Αθήνα, στην Ελλάδα. Μαζί αλλάζουμε τον κόσμο» γράφει χαρακτηριστικά η 16χρονη Τούνμπεργκ.
Στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης η Τούνμπεργκ
Η 16χρονη θα συμμετάσχει στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, έδρα του ΟΗΕ.
Η Τούνμπεργκ χαιρέτισε το «τεράστιο πλήθος» που είχε συγκεντρωθεί στο Σίδνεϊ με ανάρτησή της στο Twitter και επισήμανε ότι η διαδήλωση αυτή θα αποτελέσει πρότυπο καθώς οι απεργίες επεκτείνονται σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.