Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό κόλπο σχολίασε στην One Direct ο ισλαμολόγος Ευάγγελος Βενέτης.
«Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει διαμορφωθεί ένα γεωπολιτικό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν δύο στρατόπεδα. Το φιλοαμερικανικό ή φιλοϊσραηλινό που περιλαμβάνει τις κύριες σουνιτικές χώρες της περιοχής, δηλαδή την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία και το φιλορωσικό. Στο δεύτερο στρατόπεδο, ηγείται η Ρωσία ως υπερδύναμη, η οποία έχει δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο με το σιιτικό κομμάτι της περιοχής, δηλαδή με το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και το τμήμα του Λιβάνου που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ» σημείωσε ο κ. Βενέτης.
«Η Ρωσία για πρώτη φορά στα χρονικά μετά την πρώτη της Σοβιετικής Ένωσης, κατέρχεται στην περιοχή και διεκδικεί το ζωτικό κομμάτι της. Και ως υπερδύναμη να γίνει ο έτερος στρατηγικός πόλος απέναντι στις ΗΠΑ» πρόσθεσε σχετικά.
«Πρωτίστως, έχει θρησκευτικό περιεχόμενο η αντιπαράθεση, σε τοπικό επίπεδο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σουνίτες αποτελούν το 85% των μουσουλμάνων και οι σιίτες το 15%. Στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής όμως, η αναλογία είναι περίπου 50-50» εξήγησε ο Ισλαμολόγος.
Για το καθεστώς που επικρατεί στο Ιράν, επεσήμανε πως «είναι ισχυρό και συγκεντρωτικό και με αρκετά καλή διαχείριση σε πολλούς τομείς. Φυσικά υπάρχουν και πολλά μειονεκτήματα. Έχει λαϊκή βάση το πολιτειακό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Η Δύση επιχειρεί την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί». «Παρά τις συνεχείς κυρώσεις που τις επιβάλλονται, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει.
Μάλσιτα, σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από την χώρα, υπάρχουν αποθέματα για ενάμιση χρόνο από τώρα. Άρα δεν πλήττεται η ιρανική οικονομία στο βαθμό που έχει υπολογιστεί» κατέληξε ο κ. Βενέτης.
Πηγή: onetv.gr