Περισσότερα από 13 εκατ. δολάρια τον χρόνο στοιχίζει καθένας από τους 40 κρατούμενους που βρίσκονται στο Γκουαντάναμο, το οποίο την καθιστά την πιο ακριβή φυλακή στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, το συνολικό κόστος λειτουργίας της φυλακής ξεπέρασε τα 540 εκατ. δολάρια σε ένα χρόνο. «Μπουτίκ φυλακή για γηριατρικούς τζιχαντιστές» την χαρακτήρισε ο Μπράιαν Μάιζερ, δικηγόρος του πολεμικού ναυτικού που έχει εκπροσωπήσει διάφορους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο την τελευταία δεκαετία.
Σχεδόν 18 χρόνια αφότου ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους υιός πήρε ένα υποτυπώδες κτιριακό συγκρότημα σε μια απόμερη αμερικανική ναυτική βάση στη νοτιοανατολική Κούβα, ονόματι Camp X–Ray, και το μετέτρεψε βιαστικά σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για υπόπτους για τρομοκρατία, το Γκουαντάναμο έχει αποκτήσει μια αίσθηση μονιμότητας. Το ίδιο και το κόστος του. Για λόγους σύγκρισης παραθέτουμε ότι στην πιο υψίστης ασφαλείας φυλακή των ΗΠΑ στο Κολοράντο, που φιλοξενεί μερικούς από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στη χώρα, κάθε κρατούμενος στοίχισε 78.000 δολάρια το 2012.
Για την λειτουργία του Γκουαντάναμο, απασχολούνται περίπου 1.800 αμερικανοί στρατιώτες, ήτοι 45 ανά κρατούμενο. Οι 40 κρατούμενοι, όλοι άντρες, τρώνε γεύματα χαλάλ (ειδικά παρασκευασμένα για μουσουλμάνους), βλέπουν ειδήσεις και αθλητικά σε δορυφορικά κανάλια, έχουν εξοπλισμό για γυμναστική και PlayStation. Αν επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά, το οποίο είναι ο κανόνας τα τελευταία χρόνια, μπορούν να γευματίζουν και να προσεύχονται ομαδικά καθώς και να παρακολουθούν μαθήματα τέχνης και κηπουρικής.
Το κόστος των 540 εκατ. δολαρίων που υπολόγισε η αμερικανική εφημερίδα αφορά τους 12 μήνες από την 1η Οκτωβρίου 2017 ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και δεν περιλαμβάνει έξοδα που έχουν παραμείνει απόρρητα (και αφορούν για παράδειγμα δραστηριότητες της CIA). Το θέμα είναι ότι το Γκουαντάναμο γίνεται όλο και πιο ακριβό όσο μειώνεται ο αριθμός των κρατουμένων.
Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου άμυνας το 2013 υπολόγισε ότι το ετήσιο κόστος του Γκουαντάναμο ανερχόταν στα 454,1 εκατ. δολάρια, σχεδόν 90 εκατ. δολάρια λιγότερα από πέρσι. Τότε όμως υπήρχαν 166 κρατούμενοι (που κόστιζαν 2,7 εκατ. δολάρια ο καθένας).
Από το Γκουαντάναμο έχουν περάσει συνολικά 770 άντρες και αγόρια ως αιχμάλωτοι πολέμου. Ο τελευταίος έφθασε το 2008. Στο απόγειό της, η φυλακή φιλοξενούσε 677 κρατούμενους.
Η κυβέρνηση Μπους απελευθέρωσε γύρω στους 540, κυρίως επαναπατρίζοντάς τους στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στη Σαουδική Αραβία. Η κυβέρνηση Ομπάμα απελευθέρωσε άλλους 200 μέσω επανεγκατάστασης σε τρίτες χώρες ή επαναπατρισμού. Ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα κρατούσε το Γκουαντάναμο ανοιχτό και ενδεχομένως θα έστελνε και άλλους «κακούς τυπάδες» εκεί, αν και κανένας καινούργιος δεν έχει φθάσει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Εδώ και χρόνια έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει πολιτική ομοφωνία για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και την μετακίνηση των κρατούμενων που απομένουν στις ΗΠΑ. Το αυξανόμενο κόστος αποτελεί τον λογαριασμό αυτής της επιλογής.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη να διατηρούμε τις απίστευτα ακριβές εγκαταστάσεις στο Γκουαντάναμο για να φιλοξενούν 40 άτομα. Γι’ αυτό τελικά πιστεύω ότι πρέπει να μεταφερθούν στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Άνταμ Σμιθ, Δημοκρατικός βουλευτής από την Ουάσινγκτον και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής, ο οποίος ζητά εδώ και χρόνια να κλείσει το Γκουαντάναμο.