Επίσκεψη στην Βίτσα των Ιωαννίνων προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ήπειρο.

Μιλώντας στους κατοίκους της Βίτσας που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του χωριού και σε εκπροσώπους τοπικών φορέων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περιοδεία του στο νομό Ιωαννίνων αλλά και στον στόχο για εγγραφή των Ζαγοροχωρίων στον πολιτιστικό κατάλογο της UNESCO. «Όταν έκανα την προεκλογική μου εκστρατεία υποσχέθηκα ότι δεν θα παραμείνω κλεισμένος στο Μαξίμου, αλλά κάθε μήνα θα βρίσκομαι σε μία περιφέρεια, προκειμένου να δώσω έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θέλω να μεταφέρω το μήνυμα μίας ανάπτυξης που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα την συνδέει με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον ποιοτικό τουρισμό».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το συνολικό πλαίσιο των παρεμβάσεων ώστε να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπογράμμισε ότι «μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ νωρίτερα από ότι είχαμε πει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε εξειδικευμένες παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται, όπως οι ακριτικές περιοχές και τα απομακρυσμένα νησιά για να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους».

Αναφερόμενος στην Ήπειρο είπε ότι «έχουμε συζητήσει τα ζητήματα των υποδομών, η Ιονία και η Εγνατία κάνουν προσβάσιμη την Ήπειρο. Πάνω από όλα όμως πρέπει να προστατεύσουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον». Αναφέρθηκε στην σημερινή του επίσκεψη λέγοντας: «Ξεκίνησα από τη μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι, που υπεγράφη και εγκρίθηκε την ίδια ημέρα που εγκρίθηκε και η ίδια μονάδα στην Κέρκυρα. Κάντε την σύγκριση μόνοι σας, ανάμεσα στην κατάσταση στη Ήπειρο σε σχέση με το χάος που επικρατεί στην Κέρκυρα». Απευθυνόμενος προς τους τοπικούς παράγοντες είπε: «Αποδείξατε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δουλεύοντας από κοινού μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πολιτών…». Μένοντας στο θέμα κατόπιν ερωτήσεων επανέλαβε ότι μέχρι το 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να μην χαθούν οι κοινοτικοί πόροι ενώ επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και στους περιφερειάρχες που συνδέονταν μαζί της, όπως στην Κέρκυρα και στην Αττική που δεν έκαναν τίποτε.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην περιοδεία του στο νομό Ιωαννίνων είπε: «Πήγαμε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ένα μοναδικό χώρο που δυστυχώς το επισκέπτονται μόνο 50.000 άνθρωποι τον χρόνο. Δεν είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε. Θέλουμε να αναδειχθούν τα πολιτιστικά μνημεία να συνδεθούν με την τουριστική ανάπτυξη, έχουμε σχέδιο για τον τόπο σας, ξέρουμε πως θα το κάνουμε πράξη». Έκλεισε ξανά με την προώθηση της υποψηφιότητας του Ζαγορίου για τα πολιτιστικά τοπία της UNESCO σημειώνοντας ότι τον Φεβρουάριο 2021 θα κατατεθεί στον Οργανισμό ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Σημείωσε ότι η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το 2014 από τον Κώστα Τασούλα και την Λίνα Μενδώνη από διαφορετικούς τότε ρόλους. Ο πρωθυπουργός έκανε και μία προσωπική αναφορά καθώς θυμήθηκε ότι πρώτη φορά βρέθηκε στα μέρη αυτά όταν ήταν 14 χρονών και διέσχισε την χαράδρα του Βίκου, και ότι το επανέλαβε τον περασμένο χειμώνα.

Στην συζήτηση που είχε με τους κατοίκους της Βίτσας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αγροτικά προϊόντα και τις παράνομες ελληνοποιήσεις που ρίχνουν τις τιμές και νοθεύουν την ποιότητα είπε: «Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων θα αντιμετωπιστεί στην ρίζα του…Θα χρησιμοποιήσουμε και την τεχνολογία καθώς δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να ανιχνεύσουμε την πρώτη ύλη. Μέχρι τότε θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους…Στην Ήπειρο υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τους παραγωγούς και υποστηρίζουν την αυθεντικότητα των προϊόντων τους…Σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα». Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την γυναικεία επιχειρηματικότητα και ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα γι αυτό. Συνολικά για τα Ζαγοροχώρια ανέφερε ότι μπορούν να ενταχθούν σε έναν πόλο καινοτομίας και να συνδεθεί με ένα περιφερειακό κέντρο στα Ιωάννινα που θα φέρει πολλές καινούργιες δουλειές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ