Το φάκελο που θα κατατεθεί στη Βουλή περιμένει το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να καθορίσει τη στάση του στο θέμα της Novartis. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς σε επαφές που είχε η Φώφη Γεννηματά με στενούς της συνεργάτες και τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη, μεταδίδεται ότι η βασική γραμμή πλεύσης του κόμματος είναι ότι στην όλη υπόθεση «πρέπει να υπάρξει έρευνα σε βάθος και διαφάνεια για όλους και για όλα». Ωστόσο, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής «εμείς ούτε είμαστε, ούτε φιλοδοξούμε να γίνουμε Ρασπούτιν, άρα δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία που περιέχει ο σχετικός φάκελος. Κάντε υπομονή μια μέρα».
Ενδεικτική είναι η δήλωση του Παύλου Χρηστίδη: «Η πάγια θέση μας για την πολιτική ζωή του τόπου είναι πως η διαφάνεια και η δικαιοσύνη πρέπει να ισχύει για τους πάντες, πάντα και παντού. Είναι προφανές πως στην υπόθεση Novartis χρειάζεται έρευνα σε βάθος. Περιμένουμε, λοιπόν, τον φάκελο στη Βουλή, για να δούμε όλα τα στοιχεία που αναφέρονται και αναλόγως θα πράξουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.
«Γραμμή» Λοβέρδου
Σε κάθε περίπτωση, το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει ο Κίνημα Αλλαγής, έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Θα εισηγηθώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», είπε σε συνέντευξη του (ΑΝΤ1), «ότι δεν υπάρχει λόγος για εξεταστική, αλλά για προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο». Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε, σε σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, ότι ««δεν νομίζω ότι πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί ο κ. Τσίπρας σε όλη αυτήν την κατάσταση».
Η Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνει ότι όσα δήλωσε ο κ. Λοβέρδος αποτελούν, όπως είπε και ο ίδιος, εισήγησή του αλλά εκτιμάται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η ηγεσία και οι βουλευτές. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Για τον Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρώτον, γιατί δεν μπορεί να κινηθεί εναντίον πρώην πρωθυπουργού η οποιαδήποτε διαδικασία χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία και δεύτερον γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μια εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει ευθύνες του κ. Τσίπρα για «στήσιμο» της υπόθεσης να λειτουργήσει υπέρ του και όχι εναντίον του. Όπως άλλωστε επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, «άλλο επωφελούμαι από την υπόθεση κι άλλο την οργάνωσα κι είμαι ηθικός αυτουργός».
Σκληρή στάση για εργασιακά-αναπτυξιακά
Την Τρίτη συνεδρίασε, χωρίς την παρουσία της Φώφης Γεννηματά, η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για να εξετάσει ζητήματα όπως η στάση που θα κρατηθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κοινή στάση ήταν ότι θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή αντίδραση στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι «οδηγούμαστε σε εργασιακό Μεσαίωνα». Βουλευτές όπως ο Μ. Κατρίνης άσκησαν κριτική στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο όπως τόνισαν εμπεριέχει αποσπασματικές διατάξεις που συμπληρώνουν παλαιότερες χωρίς να προσθέτουν κάτι καινούργιο, ενώ στην κριτική που ασκήθηκε από τους βουλευτές, υπήρξε η επισήμανση ότι «με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι επενδυτές και όχι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τέλος έγινε μια μικρής έκτασης συζήτηση και για την ψήφο των αποδήμων, επί του οποίου, παρά την θετική διάθεση που υπάρχει κατεγράφησαν αρκετές υποσημειώσεις.