Την πάγια θέση της Γερμανίας ότι «αποδέχεται, όπως το έκανε πάντα, την πολιτική και ηθική ευθύνη της για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στην Ελλάδα στο όνομα της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αλλά θεωρεί ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων «τυπικά έχει απαντηθεί», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μετά τη συνάντηση που είχε, νωρίτερα σήμερα, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η γερμανική πλευρά σχεδιάζει να απαντήσει και επισήμως στην σχετική ελληνική ρηματική διακοίνωση.
Την πεποίθηση ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων «στο τέλος θα επιλυθεί με τον τρόπο που είναι σωστό να επιλυθεί», εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαφορά δεν θα δηλητηριάσει τις φιλικές ελληνογερμανικές σχέσεις.
«Είμαστε της άποψης ότι το θέμα των επανορθώσεων τυπικά έχει απαντηθεί και σίγουρα θα ολοκληρώσουμε την απαραίτητη ανταλλαγή, η οποία συνηθίζεται σε αυτό, ότι το διαβεβαιώνεις δηλαδή αυτό αμοιβαία διπλωματικά, με όλους τους τύπους», δήλωσε ο κ. Μάας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει στη ρηματική διακοίνωση με την οποία η Αθήνα την καλεί σε διάλογο για το θέμα. Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το ζήτημα τέθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών.
«Η Γερμανία είναι μια φίλη χώρα της Ελλάδας, και σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν είναι όμως απολύτως απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα», δήλωσε για το ίδιο θέμα ο κ. Δένδιας και προσέθεσε ότι υπάρχουν και διαφωνίες, οι οποίες όμως «δεν πρόκειται να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας», αλλά «θα είναι ένα τμήμα των σχέσεών μας το οποίο θα το συζητάμε». Από την πλευρά της Ελλάδας «εκφράζω την βεβαία πεποίθηση ότι στο τέλος και αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί με τον τρόπο που είναι σωστό να επιλυθεί», κατέληξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Μάας: Σεβασμός προς τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειές του κατά την κρίση
«Μεγάλο σεβασμό» προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος «τα τελευταία χρόνια κατέβαλε τεράστια προσπάθεια», εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας και τόνισε ότι το Βερολίνο βλέπει «πολύ θετικά» και «με μεγάλο σεβασμό τη μεταρρυθμιστική ταχύτητα που επέδειξε η νέα ελληνική κυβέρνηση».
«Η Ελλάδα υπέφερε πολύ κατά την κρίση χρέους, αυτό πρέπει να το δούμε και να αναγνωρίσουμε αυτά που έχουν δρομολογηθεί εκεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Μάας και χαρακτήρισε την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων «μεγάλο ορόσημο στην επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα».
«Αυτά είναι ευχάριστα νέα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ΕΕ, δήλωσε ο κ. Μάας και, αναφερόμενος στις μέχρι τώρα αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ότι «αυτός είναι ακριβώς ο σωστός δρόμος για να γίνει η Ελλάδα ενδιαφέρουσα για επενδύσεις και για επενδύσεις και από τη Γερμανία και είμαι σίγουρος ότι αυτός ο δρόμος θα είναι επιτυχής».
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθηση ότι, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Ελλάδα και Γερμανία θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν τη συνεργασία τους και να εμβαθύνουν τη σχέση τους, ενώ περιέγραψε ως «ιστορία επιτυχίας» τη δημιουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και του Ταμείου για το Μέλλον.
Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων οι δύο υπουργοί
Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τάχθηκαν κατ’ αρχήν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όσο και ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο.
«Ήταν η Ελλάδα, η οποία με τη διάθεση συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας άνοιξε τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό αξίζει μεγάλο σεβασμό και αποτελεί ισχυρό μήνυμα και προς άλλα κράτη», δήλωσε ο κ. Μάας.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα, το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, «ήταν πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, υπό την απαρέγκλιτη, βεβαίως, προϋπόθεση της πλήρωσης των κριτηρίων και της αιρεσιμότητας -κανόνες που άλλωστε ίσχυσαν και ισχύουν για όλους μας». Διαβεβαίωσε, δε, τον συνομιλητή του για τη βούληση της Ελλάδας «να εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον ρόλο πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της».