Ασφαλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε ότι το 75% των επαγγελματιών (300.000 άτομα) δήλωσαν εφέτος στην Eφορία εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
Ασφαλώς γνώριζε και τα στοιχεία του τελευταίου κύματος ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής. Σε σύνολο 13.405 στοχευμένων ελέγχων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 8.345 περιπτώσεις (!) διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας – εικονικά τιμολόγια, μη έκδοση αποδείξεων, απόκρυψη ΦΠΑ κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι η παραβατικότητα με στόχο τη φοροαποφυγή στον χώρο των μικρομεσαίων έφτασε στο 62%!
Ασφαλώς ο Πρωθυπουργός είχε υπ’ όψιν του την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί «vat gap», που έδειξε ότι η «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ στην ελληνική οικονομία προσεγγίζει το 30% του ΑΕΠ (πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως), με αυτουργούς επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ναι μεν εισπράττουν τον ΦΠΑ από τον τελικό καταναλωτή, αλλά δεν τον αποδίδουν. Ομως ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να είναι συνεπής στις προεκλογικές του εξαγγελίες ότι θα μειώσει τη φορολογία ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλους όσοι δηλώνουν ότι ανήκουν σε αυτό που οι πολιτικοί αποκαλούν «μεσαία τάξη».
Και πολύ καλά έπραξε εξαγγέλλοντας ότι θα μειώσει τον φόρο για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος στο 9% (από 22%) για όλους.
Από τη ρύθμιση αυτή περισσότερο ευνοημένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού η μείωση φόρου φτάνει στα 1.300 ευρώ (ενώ για τους μισθωτούς είναι 170 ευρώ), επειδή γι’ αυτή την κατηγορία μέχρι σήμερα δεν ίσχυε το αφορολόγητο.
Αυτό όμως που θα πρέπει να κοιτάξουν κατάματα ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός επί των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι ότι για να είναι δίκαιη η κατανομή των βαρών θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι φόροι και οι έκτακτες εισφορές θα επιβάλλονται στα πραγματικά εισοδήματα και όχι στα εισοδήματα που δηλώνονται κατά… βούληση από «επαγγελματίες φοροφυγάδες».