Μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ανακινήσει η επίσπευση του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος). Οι ενδιαφερόμενοι τοποθετούνται πια στη σκακιέρα ενόψει και της εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος στις 29 Οκτωβρίου 2019. Η γαλλική Vinci, που συμμετέχει ήδη σε μεγάλες παραχωρήσεις στη χώρας μας, αναμένεται να καταθέσει προσφορά.
Ακόμη, μεταξύ των μνηστήρων αναμένονται οι καναδοί μέτοχοι του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το συνταξιοδοτικό fund PSP, ο Όμιλος Κοπελούζου (κατέχει 5% του ΔΑΑ) αλλά και η ινδική GMR, που συμμετέχει στην κοινοπραξία για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης για τα 15 χρόνια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, ο δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας, διευθυντής Ελλάδος της Vinci Concessions S.A., δεν επισημοποίησε μεν το ενδιαφέρον, πηγές όμως κοντά στη διαδικασία το επιβεβαιώνουν. «Ως εταιρεία σε διεθνές επίπεδο έχουμε κάνει στρατηγική στροφή προς τα αεροδρόμια. Είμαστε στην πρώτη τριάδα των λειτουργών αεροδρομίων παγκοσμίως. Είχαμε καταθέσει προσφορά για τα Περιφερειακά αεροδρομια. Δεν θέλω να αποκαλύψω πολλά για το Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”» είπε σιβυλλικά.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης όμως αφέθηκε να εννοηθεί ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων θα ήταν ακόμη ισχυρότερο εάν το Δημόσιο αποφάσιζε να πωλήσει ολόκληρο το ποσοστό συμμετοχής του, που ανέρχεται σε 55%, προκειμένου ο ανάδοχος να αποκτήσει και το management του ΔΑΑ. Υπενθυμίζεται ότι πέρα από το 30% του ΤΑΙΠΕΔ, ακόμη 25% ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
Η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εκτιμάται ότι θα φέρει στο ταμείο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 1-1,2 δισ. ευρώ. Οι επιδόσεις του ΔΑΑ τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει τον πήχη. Εξάλλου, ο διπλασιασμός του τιμήματος για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, που έφτασε στο 1,38 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), στηρίχθηκε στις εξαιρετικές αυτές επιδόσεις.
Ενδεικτικά, τον περασμένο Αύγουστο, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας ξεπέρασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 3 εκατ. επιβατών σε έναν μήνα, κλείνοντας με 3,04 εκατ. επιβάτες. Όσον αφορά δε το 2018, σημειώθηκε για ακόμη μια χρονιά ιστορικό ρεκόρ, με τη διακίνηση 24,14 εκατ. Επιβατών και την πραγματοποίηση 217.000 πτήσεων. Ρεκόρ όμως σημειώθηκε και σε επίπεδο εσόδων με 478,7 εκατ. ευρώ. (αύξηση 10,4%).