Τσίπρας στη ΔΕΘ : Προκαλώ τον Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική για τη Novartis

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Τσίπρας στη ΔΕΘ : Προκαλώ τον Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική για τη Novartis

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Η συνέντευξη Τύπου έρχεται μία ημέρα μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο όπου μεταξύ άλλων επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, χωρίς να πείσει, αλλά και να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την χώρα, το οποίο χαρακτηρίστηκε από αοριστίες.

Στην ερώτηση για τον τρόπο που θα ασκήσει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα κάνει δυναμική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. «Εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση» ήταν το μότο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς για την περιβαλλοντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΔΕΗ, λέγοντας ότι έπρεπε νωρίτερα να περάσει η Επιχείρηση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Υποστήριξε ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αυτό δεν έχει γίνει…

Για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε παρά τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Προκάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να κάνει Εξεταστική Επιτροπή ή Ειδικό Δικαστήριο. «Για να θυμηθούμε ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Στην ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αν ζητήσουμε να μειώσουμε τους στόχους δεν θα είναι εύκολο να έχουμε θετική απάντηση, επειδή ξέρω πώς σκέφτονται». Επιτέθηκε, δε, στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι με δική του ευθύνη το 2020 δεν θα μειωθεί ο στόχος στο 2,5% από το 3,5% επειδή απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτήθηκε, δε, αν θα αρχίσει ποτέ αυτή η διαπραγμάτευση που έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.

Σχετικά με το θέμα των μετακλητών, ζήτησε «να σταματήσει η σπέκουλα». Σημείωσε ότι στο επιτελικό κράτος δημιουργείται υπερδομή μετακλητών, χωρίς κριτήρια -πτυχία κλπ- και με μεγαλύτερους μισθούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αλλεπάλληλες φορές για τα λάθη που έκανε, αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε αυτοκριτική ουσίας. Περιορίστηκε να αναφέρει τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να σημειώνει ότι «κυβέρνησε στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας». Εμφανίστηκε, δε, αμετανόητος για ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία εκ νέου δήλωσε περήφανος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε και για την επόμενη ημέρα του κόμματος, μετά την ήττα στις εκλογές. Αφού εκ νέου απέφυγε την αυτοκριτική, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχει τώρα μια «δεύτερη ευκαιρία που δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο της «βίαιης ωρίμανσης» -όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε από το 3%- και να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Να ανοίξει το κόμμα με δημιουργικό και σύγχρονο τρόπο».

Σχετικά με τα εθνικά-ελληνοτουρκικά οναφερόμενος στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν βλέπω να ακολουθεί μια εθνική πολιτική που να έχει πυξίδα. Θέλω να είμαι προσεκτικός στα Εθνικά αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση, μια σιωπή για τα ελληνοτουρκιά. Αδράνεια; Ελπίζω όχι αδράνεια. Φαντάζομαι ότι θα μας ενημερώσει ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή. Εγώ του έκανα αναλυτική ενημέρωση όταν του παρέδωσα το Μαξίμου».

Για τα ζητήματα της ασφάλειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι προεκλογικά η ΝΔ ανέδειξε ως μείζον θέμα αυτό των Εξαρχείων. «Είπε ότι σε δύο μήνες θα τα καθαρίσει. Το μόνο που βλέπουμε είναι εικόνες φιάσκο. Ντροπής θα έλεγα. Το πρόβλημα δεν είναι η μωρομάνα. Είναι οι σπείρες. Οι έμποροι ναρκωτικών. Εμείς κάναμε σημαντική προσπάθεια. Ούτε εμείς λύσαμε το πρόβλημα. Θέλει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Αυτή η εύκολη επικοινωνιακή στάση απέναντι σε πραγματικά προβλήματα, πολύ σύντομα θα τη φέρει μπροστά σε αδιέξοδα. Κάνουν επικοινωνιακές κινήσεις, χωρίς αποτέλεσμα και ουσία», ανέφερε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις