Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα η ύπαρξή τους είναι απολύτως απαραίτητη. Η ηλικία και ο τρόπος ζωής σας (άγχος, αλκοόλ, αντιβίωση) είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον αριθμό αυτών των βακτηρίων. Ωστόσο, μπορείτε να ενισχύσετε τον πληθυσμό τους μέσω της διατροφής σας, προσλαμβάνοντας προβιοτικά.
Διαβάστε επίσης: Η αμφιλεγόμενη μόδα στη διατροφή
Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια, τα οποία εντοπίζονται κυρίως σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. τυρί, γιαούρτι, κεφίρ). Καταναλώνοντας τις συγκεκριμένες τροφές, τα βακτήριά τους διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό σας σύστημα για να καταλήξουν στο παχύ έντερο, όπου τελικά εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας έτσι τους ήδη υπάρχοντες μικροοργανισμούς.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα οφέλη των προβιοτικών στην υγεία σας.
*Αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των «κακών» βακτηρίων
Τα «καλά» βακτήρια που εντοπίζονται στα προβιοτικά αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα «κακά» βακτήρια, ο αριθμός των οποίων μπορεί αυξηθεί εξαιτίας κάποιας ασθένειας, της λήψης αντιβιοτικών ή της φτωχής δίαιτας. Ο γιατρός σας σάς συνιστά να τρώτε γιαούρτι πριν την αντιβίωση, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο διάρροιας, που μπορεί να προκαλέσει η χορήγηση των αντιβιοτικών.
*Βοηθούν στα προβλήματα με το έντερο
Τα προβιοτικά ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ρυθμίζοντας την κινητικότητά του και ανακουφίζοντας από το φούσκωμα. Για να επωφεληθείτε ακόμη περισσότερο από την ευεργετική τους δράση, φροντίστε να τα καταναλώνετε μαζί με φυτικές ίνες. Επιπλέον, συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών νόσων του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.
*Μειώνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης
Ένα πρόβλημα που αφορά πολλές γυναίκες και μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη προβιοτικών, αφού τα προβιοτικά προστατεύουν τη χλωρίδα του κόλπου και παράλληλα αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο, τα οποία δυνητικά μπορούν να μεταφερθούν στο ουροποιητικό σύστημα.
*Προστατεύουν από τις αλλεργίες
Τα «καλά» βακτήρια -όπως ονομάζονται τα προβιοτικά- ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να αντεπεξέρχεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η γύρη. Η μικροχλωρίδα του εντέρου εικάζεται ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων αλλεργικών παθήσεων.
*Βελτιώνουν την πέψη
Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή ο οργανισμός σας δεν μπορεί να μεταβολίσει το βασικό σάκχαρο του γάλακτος, καλό είναι να ξέρετε ότι ορισμένα στελέχη προβιοτικών φαίνεται να βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση της λακτόζης, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, τα αέρια, ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια.
*Κάνουν καλό στην καρδιά
Τα προβιοτικά φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, ρίχνοντας τη LDL («κακή) χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.