Κανένας εφησυχασμός δεν προβλέπεται στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού το προσεχές διάστημα. Το βλέμμα όλων των εμπλεκομένων επικεντρώνεται στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το τρίτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Εκεί αναμένονται δύο σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, θα υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απομένει η ρύθμιση της τελικής ημερομηνίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη και ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μια επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Δεύτερον, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί, χωριστά, με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με σκοπό να διαφανεί αν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής επανεκκίνησης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Τα προαναφερθέντα στοιχεία διαμορφώνουν το περίγραμμα των σχέσεων στο τρίγωνο Αθήνα – Αγκυρα – Λευκωσία. Το περιεχόμενο είναι πολύ πιο σύνθετο. Στο τραπέζι έχει επανέλθει εσχάτως το ζήτημα του Μεταναστευτικού λόγω της σημαντικής αύξησης των ροών από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά.
Οι λύσεις σε αυτό το θέμα δεν μπορούν να αναζητηθούν αποκλειστικά σε διμερές επίπεδο και η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται δεδομένη. Η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 έχει πλέον φτάσει στα όριά της και οι δυσλειτουργίες της είναι σε όλους γνωστές. Από την τουρκική πλευρά διέρρευσε μάλιστα ότι η Ανγκελα Μέρκελ ίσως επισκεφτεί προσεχώς την Αγκυρα.
Πάντως, οι δημόσιες δηλώσεις περί άμεσης αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου ακούγονται ως ευχολόγια για όσους έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα την τελευταία τετραετία.
Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:
-Το σύνθετο περίγραμμα των σχέσεων στο τρίγωνο Αθήνα – Αγκυρα – Λευκωσία
-Το χωρίς τέλος σίριαλ με τις γεωτρήσεις
-Ποιοι οι φόβοι της Αθήνας
-Οι ασκήσεις υποβρυχίων και η Αμμόχωστος
-Η ισορροπία στο Αιγαίο και το παρασκήνιο της προμήθειας γαλλικών φρεγατών
-Γιατί οι Γάλλοι βιάζονται για διαβουλεύσεις
-Το ντιλ του 2009 και οι διαφωνίες
Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Αγγελου Αλ. Αθανασόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»