Ευκαιρίες και προκλήσεις από τον «Σούπερ Μάριο» για την Ελλάδα

Τι έχουν να περιμένουν καταθέτες, δανειολήπτες και τράπεζες από το νέο πακέτο στήριξης της ευρωοικονομίας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ

«Ρέστα» έδωσε ο Μάριο Ντράγκι λίγο προτού παραδώσει την σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ. Με το νέο πακέτο μείωσης επιτοκίων και την ποσοτική χαλάρωση που ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο επονομαζόμενος «Σούπερ Μάριο» έσπειρε γι’ άλλη μια φορά τον ενθουσιασμό στις αγορές – πρωτίστως στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Ελληνικά ομόλογα, βέβαια, δεν πρόκειται να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ, διότι δεν αξιολογούνται ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα. Παρά ταύτα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπεσε μετά τη νέα ομοβροντία Ντράγκι σε νέο ιστορικό χαμηλό (1,487%).

Η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,1% (από το -0,5% στο -0,6%) και η εντυπωσιακή διακήρυξή της ότι, λίγους μήνες μετά τη λήξη του προηγουμένου προγράμματος αγοράς ομολόγων τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκαινιάζει νέο πρόγραμμα δίχως ημερομηνία λήξεως (ο «Σούπερ Μάριο» είπε ότι θα τερματιστεί λίγο προτού τα επιτόκια πάρουν και πάλι την ανιούσα) δημιουργούν πονοκεφάλους αλλά και δυνητικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Κατ’ αρχάς η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας είναι μια εξέλιξη αδιαμφισβήτητα θετική στο μέτρο μάλιστα, που τα επιτόκια των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν «κάτι περισσότερο» να δώσουν στους επενδυτές συγκρινόμενα με τα αντίστοιχης διάρκειας γερμανικά, ας πούμε, που υποχώρησαν από το -0,56% στο -0,66% ή ακόμα και από τα ιταλικά που έπεσαν από το 1% στο 0,80%.

Για τους Έλληνες καταθέτες, ωστόσο, οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, αφού αναμένεται να συμπιεστούν προς το… μηδέν και τα επιτόκια καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών. Η πτώση αυτή, όμως, θα μπορούσε να εξισορροπηθεί ή και να αντισταθμιστεί σε περίπτωση που αρχίσουν οι ελληνικές τράπεζες να μειώνουν και τα επιτόκια χορηγήσεων. Κάτι που δεν είναι προφανές καθώς ανέκαθεν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κρίσεων, λιμών και καταποντισμών, απαντάται η μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης: Τα μέτρα Ντράγκι και εμείς

«Ασπίδα» για τις τράπεζες

Ο «Σούπερ Μάριο», άλλωστε, έχει φροντίσει να μετριάσει το κόστος που αναπόφευκτα έχει για τις «πολύπαθες» ευρωπαϊκές τράπεζες ένα περιβάλλον οιονεί δωρεάν δανεισμού που, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει επί μακρόν –όλες οι ενδείξεις στο επίπεδο των τιμών προοιωνίζονται χαμηλό πληθωρισμό διαρκείας για την Ευρωζώνη…

Έτσι, η ΕΚΤ προανήγγειλε τη δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας των τραπεζών που θα λειτουργεί ως «ασπίδα» για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων. Ευλόγως οι ελληνικές τράπεζες θα σπεύσουν να καλυφθούν κι αυτές κάτω από την «ασπίδα προστασίας» της Ευρωτράπεζας.

Το μείζον ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που συν τω χρόνω θα απαντηθεί, είναι αν τα νέα μέτρα Ντράγκι θα καταφέρουν να προστατεύσουν την ευρωοικονομία από τις αναταράξεις του παγκοσμιοποιημένου εμπορικού πολέμου.

«Το κόστος δανεισμού ιδιωτών και επιχειρήσεων είναι ήδη πολύ χαμηλό και ως εκ τούτου είναι αμφίβολο αν η περαιτέρω μείωσή του θα έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα για την ανάπτυξη και τις τιμές», δήλωσε στη WallStreet Journal ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING στη Φραγκφούρτη.

Η επισήμανση  του γερμανού αναλυτή δεν ισχύει, βέβαια, για την περίπτωση της Ελλάδας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.