Νέες πληροφορίες για την εξαφάνιση του στρατιωτικού υλικού από τη Λέρο έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενόσω σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους βασικούς υπόπτους.
Υπενθυμίζεται ότι «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκονται τρεις βασικοί ύποπτοι: ένας υπαξιωματικός που είχε την ευθύνη για την αποθήκη οπλισμού και δυο ακόμα στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που έχουν αποστρατευθεί.
O νυν αποθηκάριος φέρεται να κατέθεσε χτες ότι ο προκάτοχός του ζήτησε τον κωδικό πρόσβασης της αποθήκης και εισήλθε σ’ αυτήν μαζί με δύο στελέχη της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ). Από την πλευρά του, ο πρώην αποθηκάριος, ο οποίος σήμερα υπηρετεί σε άλλη μονάδα εκτός Λέρου και ο οποίος έχει τεθεί στο επίκεντρο των ερευνών, αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές και δηλώνει ότι όλα έγιναν νομότυπα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νυν αποθηκάριος της μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού φέρεται να έχει αποκαλύψει κι άλλα ονόματα, τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν το προσεχές διάστημα. Μεταξύ άλλων, πρόκειται και για τα δύο επίμαχα στελέχη της ΟΥΚ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», η αφαίρεση έγινε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2018, σε τουλάχιστον δύο δόσεις.
Παναγιωτόπουλος: «Οι έρευνες οδηγούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτοπούλος, στο περιθώριο της σημερινής του επίσκεψης στον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε την πεποίθηση του πως η έρευνα σχετικά με την απώλεια οπλισμού στην βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο έχει προχωρήσει αρκετά και πως η υπόθεση βρίσκεται κοντά στην πλήρη εξιχνίαση της.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά στην ΕΡΤ: «Η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά και με ταχείς ρυθμούς, γιατί από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οι εντολές και επιστρατεύτηκε η κατάλληλη δύναμη των ελεγκτικών αρχών. Είτε των στρατιωτικών αρχών με παρουσία στρατιωτικού εισαγγελέα από το ναυτοδικείο είτε με την συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ προκειμένου να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση.
Αυτή τη στιγμή ακόμα διεξάγεται η προανάκριση, η σχετική έρευνα στη βάση της Λέρου. Η προανάκριση διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Δεν επιζητούμε να έχουμε πληροφόρηση ώρα με την ώρα, αλλά γνωρίζουμε ότι η διαδικασία εξελίσσεται γρήγορα και ικανοποιητικά. Οι έρευνες εντείνονται, προφανώς οδηγούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, δεν είναι όμως η δουλειά μας να ζητάμε περαιτέρω πληροφόρηση. Θα περιμένουμε το πόρισμα, αυτό δεν θα αργήσει. Προχωράει με γοργό ρυθμό και εντατικό και από εκεί και πέρα, όταν θα έχουμε το πόρισμα της προανακριτικής έρευνας θα δούμε και με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε.
«Δεν είναι ώρα για πολιτικά παιχνίδια»
Είπα από την πρώτη στιγμή να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα πάνω στο θέμα αυτό, είναι σοβαρό το θέμα ασφαλώς, σύντομα όμως θα ξέρουμε, ποιος, τι, πότε, πώς. Θα περιμένουμε όμως, πρέπει να σεβαστούμε τη μυστικότητα της διαδικασίας και να κρατήσουμε για την ώρα ότι οι ρυθμοί ήταν άκρως ικανοποιητικοί.
Θεωρώ ότι η υπόθεση βρίσκεται κοντά στην πλήρη εξιχνίαση. Το πόρισμα ασφαλώς θα είναι αποκαλυπτικό και διδακτικό. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσει η έρευνα γρήγορα, διότι ασφαλώς αυτό το θέμα για εμάς, για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι θέμα σοβαρό. Ξέρουμε όμως ότι οι διαταγές, οι κανόνες ασφαλείας υπήρχαν. Η ιεραρχία είχε επικοινωνήσει τους κανόνες ασφαλείας και την ανάγκη τήρησής τους προς τα κάτω. Από εμένα δεν είναι θέμα διαδικασίας, αλλά κάποιου προσώπου που παρατύπως δεν τήρησε αυτή τη διαδικασία. Τα άλλα θα τα δούμε όταν με το καλό προκύψουν τα πορίσματα των ερευνών».
Πού εκτιμάται ότι κατέληξαν τα όπλα
Το καθοριστικό ερώτημα για τις αρχές είναι πού πήγαν τα όπλα, μιας και μιλάμε για αρκετά βαρύ οπλισμό, όπως αντιαρματικά τελευταίας τεχνολογίας, αμυντικές χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες κατά προσωπικού, αντιαρματικά, εκρηκτικές ύλες και ποσότητα βραδύκαυστου φιτιλιού.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για βαρύ υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές ή τρομοκρατικές ενέργειες.
Μέχρι στιγμής όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά:
- Ενδέχεται να υπήρχε παραγγελία από κακοποιούς.
- Ενδέχεται αυτός που τα έκλεψε να ήθελε να τα κρύψει και να τα πουλήσει, όταν βρει ευκαιρία.
- Συχνό είναι το φαινόμενο και της παρακράτησης των όπλων από… συλλέκτες.
Πάντως, οι Αρχές θεωρούν πως το πιθανότερο σενάριο, εφόσον πρόκειται για κλοπή, είναι το στρατιωτικό υλικό να βρίσκεται στα χέρια ποινικών ή λαθρεμπόρων