Μετά τα «άσφαιρα πυρά» που εκτοξεύουν το τελευταίο διάστημα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, την άρση των capital controls καθώς και για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη σε μία προσπάθεια να κάνει αισθητή την παρουσία του και να επισημάνει τις «αδυναμίες» και τα «κακώς κείμενα» στο πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας από τη στιγμή που παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται να αναζητά την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει προκειμένου να βγει από το «πολιτικό τέλμα» στο οποίο έχει περιέλθει.
Τόσο ο ίδιος όσο και βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να αναδείξουν τον ηγετικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά και να συνδυάσουν μία δυναμική αντιπολίτευση, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στους δρόμους θυμίζοντας έτσι τις… κινηματικές καταβολές του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής έχει εμφανιστεί κατώτερος των προσδοκιών που είχαν θέσει όσοι τον εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή αμήχανος απέναντι στο μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης η οποία «άγγιξε» ακόμη και ευαίσθητα θέματα, όπως την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Μεγαλύτερη αμηχανία και μούδιασμα εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατ΄ επέκταση ο κ. Τσίπρας μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ καθώς και στις φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα καθώς και τις επιχειρήσεις. Η προσπάθεια αποδόμησης των μέτρων της κυβέρνησης έπεσε στο κενό και πλέον ο Αλέξης Τσίπρας θα βγάλει από την πολιτική του φαρέτρα όσα «όπλα» του έχουν απομείνει.
Το αφήγημα της μείωσης των πλεονασμάτων
Ένα από τα θέματα στα οποία φαίνεται να ρίχνει το επόμενο διάστημα το βάρος της κριτικής του απέναντι στην κυβέρνηση αφορά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο κ. Τσίπρας θα κατηγορήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για αθέτηση υποσχέσεων και θα τον εγκαλέσει γιατί δεν έθεσε από την αρχή της διακυβέρνησής του το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, με τα οποία – για όσους έχουν ξεχάσει – δέσμευσε τη χώρα ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή του για πολλά χρόνια.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρνοντας σε πολλούς στο προσκήνιο τη δημιουργική ασάφεια Βαρουφάκη στην περήφανη διαπραγμάτευση του 2015 αναμένεται να επαναφέρει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων που θα πετύχαινε εάν τον εμπιστευόταν ο λαός για μία ακόμη τετραετία. Δεν αποκλείεται να υποστηρίξει ότι μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε στη μείωση των πλεονασμάτων ακόμη και αν δεν συναινούσαν οι δανειστές.
Κριτική θα υπάρξει και για τις φοροελαφρύνσεις καθώς θα επιχειρήσει να τις υποβαθμίσει, ενώ αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στο θέμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης λέγοντας ότι παρά τις αρχικές προσδοκίες που υπήρχαν θα αργήσει να έρθει.
Μία κριτική που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την ίδια την Κουμουνδούρου καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της διακυβέρνησής του δεν κατάφερε να μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης. Αντιθέτως κατάφερε να «γονατίσει» οικονομικά τη μεσαία τάξη, γεγονός που οδήγησε – όπως παραδέχονται αρκετοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – στις απανωτές ήττες (ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές).
Το Σάββατο η ομιλία στο Βελλίδειο
Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα μελετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ετοιμάζεται να αναφερθεί σε μία σειρά ζητημάτων εκτός από τα πλεονάσματα. Στο στόχαστρό του θα βρεθούν εργασιακά ζητήματα, όπως η κατάργηση για τον βάσιμο λόγο απόλυσης ενώ θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για «άλωση» του κράτους καθώς και για οικειοποίηση μέτρων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από αυτή της ΝΔ.
Θα ασκήσει κριτική και για το Προσφυγικό κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άργησε να ενεργοποιηθεί και να λάβει μέτρα για τις αυξημένες ροές στα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα θα πρέπει να εξηγήσεις για πως φτάσαμε στην ντροπή της Μόριας και στην αύξηση των προσφύγων οι οποίοι ζούσαν και συνεχίσουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να υπερασπιστεί τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας για πολλοστή φορά ότι έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια.
Εσωκομματική ανακωχή αλλά οι διαφωνίες παραμένουν
Την ώρα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει την αντιπολιτευτική του τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με τη μετεξέλιξη του κόμματος. Διαφωνίες όμως υπάρχουν και για το είδος της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει το κόμμα. Αν δηλαδή απλά θα επιχειρεί να αποδομεί μία σειρά πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού και να αναδεικνύει τις διαφορετικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα δοθεί βάρος στις… ρίζες του κόμματος, στα κινήματα και τη νεολαία τα οποία μάχονται στους δρόμους.
Από τη μια υπάρχει όλη η διάχυτη επιθυμία ενός μέρους του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε ένα χαρακτήρα «αντισυστημικής» δύναμης, ήτοι σε μια εκδοχή «ριζοσπαστικής αριστεράς» που θα διεκδικεί μια συνολικότερη αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου πλαισίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε αυτή τη βάση θα επιδιώκει να εκπροσωπήσει και κινήματα που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Από την άλλη, υπάρχει η θέση της ηγεσίας, αλλά και μεγάλου μέρους και στελεχών και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης και όχι αντισυστημικής ρήξης και άρα ως προς το λόγο, τις αιχμές και την οργανωτική μορφή θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο ρόλο.