Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2020 μίλησε για τις μεγάλες αλλαγές στον κόσμο, για τις πολλές αναδυόμενες απειλές, για τις παγκόσμιες εστίες κρίσης, για την διασάλευση της ελευθερίας του διεθνούς εμπορίου, για την κλιματική αλλαγή και πρωτίστως για τις συγκρουσιακές συνθήκες που επικρατούν στον κόσμο μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και το ρόλο της Ευρώπης.
Στήθηκε απέναντι στις μονομερείς πολιτικές Τραμπ, εξήγησε ότι η Κίνα οφείλει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στα διεθνή πράγματα, τάχθηκε υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας και σημείωσε ότι το δόγμα ο καθένας μόνος του δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε αναστατώσει. Και επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει ενεργότερο ρόλο στα διεθνή πράγματα, να αναλάβει ευθύνες στην άμυνα και στην ασφάλεια, να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική για το κλίμα και να επιμείνει σε πολιτικές κατά του ρατσισμού και του μίσους εναντίον των ξένων στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Ηταν μια ομιλία ξεχωριστή, ένα σήμα υπέρ της Ευρώπης και του αξιακού προτύπου που χαρακτηρίζει τον δυτικό κόσμο στα μεταπολεμικά χρόνια, υπέρ αυτού δηλαδή που σήμερα αμφισβητείται από το πλήθος των αναπτυσσόμενων διεθνώς αναθεωρητικών δυνάμεων. Ήλθε ουσιαστικά να απαντήσει στο μεταπολεμικό παράδοξο και στη στρέβλωση που προκαλούν οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις των νέων πολιτικών του αγγλοσαξωνικού κόσμου.
Καταγράφεται τούτα τα χρόνια η απεμπόληση των αποτελεσμάτων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου από τους νικητές του και αντιθέτως η υπεράσπιση αυτών από τους ηττημένους του πολέμου. Θα ήταν δυστύχημα για τον κόσμο αν η διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων περιπέσει στην ευθύνη των λαϊκιστών που αποζητούν επιβεβαίωση μέσω του του ψεύδους, του μίσους και της διεθνούς έντασης που πηγάζει από την οικονομική απομόνωση και τη μονομέρεια του προστατευτισμού στην οικονομία. Η Ελλάδα έχει πόλους λόγους να συντονιστεί με τους νέους ευρωπαϊκούς στόχους που έθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Οι εθνικοί σκοποί, η διεκδικούμενη από μας κάλυψη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων θα προκύψει από μια γενναία κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική που θα οδηγεί στην εμβάθυνση της Ευρώπης παρά στην υποχώρηση της ευρωπαϊκής ιδέας . Η οικονομική ανάκαμψη και οριστική έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί ευχερέστερα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής ελευθερίας και η συμμετοχή μας σε ένα κοινό σχήμα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στη πατρίδα μας.
Η Ελλάδα θα έχει να κερδίσει μόνο αν συντονιστεί με ανοιχτές και ενωσιακές πολιτικές. Αλλιώς θα κινδυνεύσει σε ένα κόσμο κατακερματισμένο όπου ο καθένας θα παλεύει μόνος κι έρημος απέναντι σε απειλές που μας ξεπερνούν.
ΤΟ ΒΗΜΑ