Αφού δεν τον «εξαφάνισαν» για καμιά 400αριά μέρες προτού τον σύρουν σε δίκη, όπως έκαναν με τον κροίσο των πετρελαίων Μοχάμεντ Αλ Αμουντί, και απλώς τον έστειλαν σπίτι του, πρέπει όχι μόνο να είναι ευχαριστημένος, αλλά να δοξάζει τον Αλλάχ. Ο λόγος για τον σαουδάραβα υπουργό Πετρελαίου Χαλίντ Αλ Φαλέχ, τον οποίο ο ισχυρός άνδρας του Βασιλείου των Σαούντ Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν αντικατέστησε με έναν ετεροθαλή αδελφό του, τον πρίγκιπα Αμπντελαζίζ Μπιν Σαλμάν.
Ο Χαλίντ Αλ Φαλέχ ήταν επίσης επικεφαλής της Saudi Aramco, της γιγαντιαίας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας και αντικαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Γιασίν Αλ Ρουμαγιάν, τον επικεφαλής του Δημοσίου Ταμείου που δημιούργησε ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν για να εκμεταλλεύεται τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου νορβηγικού πετρελαϊκού fund, με απώτερο σκοπό να χρηματοδοτηθεί η διαφοροποίηση της σαουδικής οικονομίας και η απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.
Ανεπαρκής υπουργός
Ο λόγος της (ήπιας είναι αλήθεια) απομάκρυνσης του Χαλίντ Αλ Φαλέχ είναι η αδυναμία του να χειριστεί σωστά, δηλαδή με βάση τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα της χώρας του, τα πετρελαϊκά ζητήματα και συγκεκριμένα η αδυναμία του να «ανεβάσει» τις τιμές του λεγόμενου «μαύρου χρυσού» σε επίπεδα ευνοϊκά για να γίνει, επιτέλους, η εδώ και καιρό προαναγγελθείσα δημόσια προσφορά της Saudi Aramco.
Ο απομακρυνθείς υπουργός και πρόεδρος της Aramco προήδρευε από το 2016 στις συνόδους του OPEC ως εκπρόσωπος της μεγαλύτερης πετρελαϊκής δύναμης παγκοσμίως, δίχως να προωθήσει με επιτυχία με το στρατηγικό σχέδιο της χώρας του.
Η Saudi Aramco είναι το «διαμάντι του στέματος» της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, η οποία αντλεί περί τα 10 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως και εξάγει περί τα 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως και έχει, παρεμπιπτόντως, ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν επιχειρηματικό κολοσσό που εθνικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και, αν και θεωρείται ως το δεξί χέρι και η βασική πηγή πλούτου των Σαούντ, η βασιλική οικογένεια δεν εμπλέκεται στη διοίκηση της.
Το μέλλον της Aramco
Η ιδέα εισαγωγής της Saudi Aramco στο Χρηματιστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του σαουδαραβικού βασιλείου να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας. Ο νέος σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αμπντελαζίζ Μπιν Σαλμάν φέρεται προσηλωμένος στους στόχους αυτούς. Γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τον πετρελαϊκό τομέα, καθώς συμμετέχει εδώ και δεκαετίες στις συνόδους του OPEC.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο Αμπντελαζίζ είναι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας που διορίζεται υπουργός Πετρελαίου.
Σημειωτέον ότι στο αξίωμα του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θήτευσαν επί σειρά ετών προσωπικότητες με τεράστια πολιτική, οικονομική και διπλωματική ισχύ παγκοσμίως, όπως ο Αλί Αλ Ναΐμι και βεβαίως ο θρυλικός σεΐχης Ζακί Γιαμανί. Ιδιαίτερα ο Γιαμανί που μετέτρεψε το πετρέλαιο σε διπλωματικό όπλο του αραβικού κόσμου και «χόρεψε» την διεθνή κοινότητα δυο φορές στο δικό του ρυθμό, προκαλώντας τις πετρελαϊκές κρίσεις του 1973-74 και του 1979.
Η δημόσια προσφορά της Saudi Aramco, που αναμένεται να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια και να είναι η μεγαλύτερη στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία, παραπέμπεται πλέον για το 2020 ή για το 2021. Το σαουδαραβικό βασίλειο θα περιορίσει το ποσοστό του περίπου στο 5% της εισηγμένης εταιρείας.
Εξυπακούεται ότι στο μέτρο που αποστολή του νέου υπουργού είναι να πετύχει εκεί που απέτυχε ο προκάτοχός του, φρόνιμο θα ήταν οι καταναλωτές να γεμίσουν τις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης…