Το Ισλαμικό Κράτος δεν χρησιμοποιεί καμικάζι αυτοκτονίας στις επιθέσεις που συνεχίζει να πραγματοποιεί στα ελάχιστα εδάφη όπου υπάρχουν θύλακές του. Ο λόγος είναι ότι τα μέλη του έχουν μειωθεί αισθητά μετά την κατάρρευσή του σε Ιράκ και Συρία. Σήμερα οι ακραίοι τζιχαντιστές δοκιμάζουν νέες τακτικές και προσφάτως τη θέση των βομβιστών αυτοκτονίας πήραν …αγελάδες.
Οι κάτοικοι του χωριού αλ Ισλάχ του Ιράκ δήλωσαν ότι πριν λίγες ημέρες είδαν ένα παράξενο θέαμα: δυο αγελάδες στις οποίες είχαν τοποθετηθεί γιλέκα αυτοκτονίας περιπλανιώντουσαν στη βόρεια πλευρά του χωριού, όπως αναφέρει στους New York Times ο εκπρόσωπος του διοικητή της αστυνομίας της επαρχίας Ντιγιάλα, συνταγματάρχης Γκαλίμπ αλ Ατίγια.
Τα ζώα περιφέρονταν στα περίχωρα της κοινότητας και όταν πλησίασαν κοντά σε κατοικημένη περιοχή, οι τζιχαντιστές πυροδότησαν τις βόμβες που έφεραν επάνω τους. Οι αγελάδες σκοτώθηκαν φυσικά, πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές και ως εκ θαύματος κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του συνταγματάρχη, η επίθεση αυτή είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι το Ισλαμικό Κράτος εφαρμόζει μη συμβατικές μεθόδους με δεδομένο ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αριθμητικά, έχει συρρικνωθεί αισθητά.
Ωστόσο, το να χρησιμοποιεί αγελάδες για να πλήξει στόχους, είναι μια παράδοξη στρατηγική στο Ιράκ όπου τα ζώα είναι πολύτιμα τόσο για το κρέας τους όσο και για το γάλα που παράγουν. Μια αγελάδα μπορεί να κοστίζει 1.200 δολάρια ή και περισσότερο και κανένας στην περιοχή δεν θυμάται το συγκεκριμένο ζώο να έχει χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο.
Παρόλα αυτά, η χρήση των ζώων ως παγίδες θανάτου δεν είναι νέα τακτική. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ από το 2003 έως το 2009, οι μαχητές της Αλ Κάιντα του Ιράκ τοποθετούσαν βόμβες τόσο μέσα όσο και κάτω από νεκρά ζώα. Στο Αφγανιστάν, περιστασιακά, μαχητές της Αλ Κάιντα χρησιμοποιούσαν γαϊδουράκια για να μεταφέρουν βόμβες με στόχο τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Οι κάτοικοι της βορειο-ανατολικής περιοχής της Ντιγιάλα εδώ κι ένα χρόνο είναι μάρτυρες επιθέσεων -είτε με όπλα, είτε με όλμους – από το Ισλαμικό Κράτος. Ορισμένες έχουν στόχο το ίδιο το χωριό Αλ Ισλάχ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις περιοχές που ο ιρακινός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει εξουδετερώσει τα ακραία στοιχεία.
Ο συνταγματάρχης Aλ Ατίγια θεωρεί ότι η πρόσφατη επίθεση εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς του Ισλαμικού Κράτους. Εκ πρώτης, δείχνει το ενδιαφέρον της τρομοκρατικής ομάδας να εκφοβίζει περιοχές στις οποίες επιθυμεί να έχει πρόσβαση στο μέλλον αλλά και να παραβιάζει σημεία που θεωρεί ότι έχουν για εκείνη στρατηγική σημασία.
Πρωτίστως όμως σηματοδοτεί κάτι πολύ απλό. Μολονότι έχει ηττηθεί κατά κράτος, το αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο εξακολουθεί να έχει παρουσία στην περιοχή: οι τζιχαντιστές όχι μόνο μπόρεσαν να προσεγγίσουν το σημείο που βρίσκονταν τα ζώα καταφέρνοντας να τα απελευθερώσουν χωρίς να τους πιάσουν, αλλά παρέμειναν αρκετά κοντά χωρίς να γίνουν αντιληπτοί κι έπειτα, πυροδότησαν τις βόμβες.
Σε πρόσφατη έκθεση που εκπόνησε το Πεντάγωνο, διαπιστώνεται η επανεμφάνιση της τρομοκρατικής ομάδας αφότου η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε εν μέρει από τη Συρία, αλλά και η ενίσχυση των αντάρτικων δυνατοτήτων της τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Πρόκειται για μια “περίπλοκη” κατάσταση| όπως δήλωσε ο ίδιος ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, που παραδέχτηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι σήμερα πιο ισχυρό σε ορισμένες ζώνες από ό,τι ήταν πριν τρία ή τέσσερα χρόνια.