Να μην έχει συνειδητοποιήσει τι έχει ψηφίσει η Βουλή, ή να μην θέλει να το κάνει, δείχνει ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει νόμος – υπογεγραμμένος από την Ελισάβετ, που το αναγκάζει να ζητήσει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, εκείνος όπου σταθεί και όπου βρεθεί δηλώνει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου από την ΕΕ, ακόμα και χωρίς πρόταση.
Σύμφωνα, πάντως, με τη νομοθετική ρύθμιση εάν δεν έχει βρεθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου τότε επιβάλλεται αναγκαστική παράταση του Brexit μέχρι την τελευταία ημέρα του ερχόμενου Ιανουαρίου.
Σε επίσκεψή του, με τον υπουργό Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον, σε σχολείο o Tζόνσον δέχθηκε -εν μέσω έντονης φημολογίας για σχεδιαζόμενη παραίτηση- ερωτήσεις από μαθητές για το Brexit.
«Θα φτάσουμε σε μια συμφωνία, εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να πετύχουμε μια συμφωνία», είπε ο Τζόνσον και συνέχισε «βρισκόμουν στην Ιρλανδία χθες για να μιλήσω στους Ιρλανδούς φίλους μας για το πώς θα το κάνουμε. Και θα πάμε στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουμε με μερικές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» πρόσθεσε.
«Υπάρχει ένας τρόπος να πετύχουμε μια συμφωνία αλλά θα χρειαστεί πολλή σκληρή δουλειά. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», συνέχισε. «Εάν είναι απολύτως αναγκαίο, θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία» επέμεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Τζόνσον χαρακτήρισε τέλος «μεγάλη ανοησία» το γεγονός ότι ορισμένοι τον θεωρούν «αντιδημοκρατικό». «Αυτή η ιστορία, για το ότι είμαι αντιδημοκρατικός… κάντε μου τη χάρη, είναι μεγάλη ανοησία» είπε.
Το… περίεργο τελετουργικό
Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της χαοτικής συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων λίγο πριν από την αναστολή των εργασιών του, μια γυναίκα που έμοιαζε να έχει βγει από σελίδες ιστορικού μυθιστορήματος, μπήκε στην αίθουσα για να ξεκινήσει το τελετουργικό της αναστολής της Βουλής.
Ντυμένη στα μαύρα, με χρυσές αλυσίδες στο λαιμό και κρατώντας μια μαύρη ράβδο απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, καλώντας τον να την ακολουθήσει στη Βουλή των Λόρδων.
Ποια είναι όμως αυτή η περίεργη φιγούρα και ποιόν ρόλο διαδραματίζει στα κοινοβουλευτικά πράγματα του Ηνωμένου Βασιλείου;
Κυρία… κλητήρας
Πρόκειται για την Κυρία Κλητήρα ή την «Μαύρη Ράβδο» και πρόκειται για υπάλληλο της Βουλής των Λόρδων.
Η κατά κόσμον Σάρα Κλαρκ είναι η πρώτη γυναίκα από το 1350 που κατέχει τον συγκεκριμένο τίτλο. Ο ρόλος της στην προκειμένη περίπτωση ήταν να καλέσει τους εκπροσώπους της Βουλής των Κοινοτήτων να παρευρεθούν στη Βουλή των Λόρδων. Ο εκάστοτε υπάλληλος που φέρει τον τίτλο κρατάει και μια μαύρη ράβδο από έβενο η οποία του έχει δώσει το όνομα «Black Rod» (μαύρη ράβδος). Η εν λόγω θέση δημιουργήθηκε το 1350, αλλά οι αρμοδιότητες που έχει μέχρι σήμερα οριστικοποιήθηκαν το 1522.
Παρόλο που ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε να αναστείλει το Κοινοβούλιο, στην πραγματικότητα η Βασίλισσα είναι αυτή που πρέπει να δώσει την έγκρισή της.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αναστολή της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που λαμβάνει χώρα περίπου κάθε φθινόπωρο. Ωστόσο απαιτείται ένα περίπλοκο τελετουργικό. Εκπρόσωποι της Βασίλισσας διαβιβάζουν στη Βουλή των Κοινοτήτων μια γραπτή της δήλωση. Καθώς η Βασίλισσα (ή εκάστοτε βασιλιάς) δεν έχει εκλεγεί, δεν προβλέπεται να εισέλθει αυτοπροσώπως στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Στη συνέχεια η Βουλή των Λόρδων θα ζητήσει από την «Lady Usher of the Black Rod», όπως είναι ο επίσημος τίτλος της, να μεταβεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και να ζητήσει να μεταβεί αντιπροσωπεία τους στη Βουλή των Λόρδων. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Βασίλισσας θα διαβάσουν στο Σώμα τη δήλωσή της καθώς και τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στην κοινοβουλευτική περίοδο που πρόκειται να ολοκληρωθεί.
Κάθε νομοσχέδιο συνοδέψετε από τη γαλλο – νορμανδική φράση «La Reine le veut» (η Βασίλισσα το επιθυμεί), μια από τις ελάχιστες φράσεις στα γαλλικά που ακούγονται στο βρετανικό κοινοβούλιο και ανάγονται στην εποχή πριν το 1488, όταν οι δικαστικές αποφάσεις αναγράφονταν στα γαλλικά.