Αλλεπάλληλα είναι τα χτυπήματα που δέχεται η πολιτική του «no deal» Brexit καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός μετρά τρεις ήττες μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο, με την Βουλή των Κοινοτήτων να καταψηφίζει την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.
Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάχθηκαν συνολικά 298 βουλευτές, ενώ ο Τζόνσον χρειαζόταν τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή 434 θετικές ψήφους.
Η ανατροπή ήρθε καθώς ο αρχηγός των Συντηρητικών έχασε την υποστήριξη του εργατικού κόμματος, αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως θα πει το πολυπόθητο «ναι» σε πρόωρες εκλογές, μόνο εάν εξασφαλιστεί ότι θα περάσει το νομοσχέδιο που θα αποτρέπει την έξοδο χωρίς συμφωνία.
Πυρά Τζόνσον κατά Κόρμπιν – Τον αποκάλεσε «κότα» για δεύτερη φορά
Για δεύτερη φορά μέσα σε μία ημέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και αποκάλεσε «κότα» τον ηγέτη του εργατικού κόμματος, Κόρμπιν.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον, εμφανώς εκνευρισμένος κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι 48 ώρες πριν ζητούσε να «σταματήσουν τα πραξικόπημα» και να «αφήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν», ωστόσο σήμερα λέει «σταματήστε τις εκλογές και μην αφήσετε τον κόσμο να ψηφίσει».
«Νομίζω γίνεται ο πρώτο αρχηγός αντιπολίτευσης στη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας που αρνείται πρόταση για εκλογές» συμπλήρωσε και συνέχισε εξαπολύοντας νέα αιχμηρά σχόλια κατά του ηγέτη των εργατικών: «μπορώ να φανταστώ τους λόγους πίσω από την απόφασή του αυτή. Το προφανές συμπέρασμα είναι πως δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει» κατέληξε και αποκάλεσε και πάλι, δεύτερη φορά σε μια μέρα, τον Κόρμπιν «κότα».
Κόρμπιν: «Το δηλητήριο ενός no deal Brexit»
Στον αντίποδα ο Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για το «δηλητήριο ενός no deal Brexit».
«Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως έχει στρατηγική, δεν μας έχει πει όμως ποια είναι. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν έχει πει ούτε στους Ευρωπαίους ποια είναι» είχε πει νωρίτερα από ο βήμα της Βουλής.
«Θέλουμε να γίνουν εκλογές, όμως αυτή η πρόταση δεν είναι τίποτα παραπάνω από «το δηλητήριο ενός no deal Brexit» υποστήριξε ο Κόρμπιν, τονίζοντας ότι θα συναινέσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μόνο εάν εγκριθεί ο νόμος για αναβολή του Brexit και εκδοθεί το σχετικό βασιλικό διάταγμα.
Εργατικό κόμμα: Ζητά νόμο για την αναβολή του Brexit
Λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία, το κόμμα των εργατικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απάντησε στον Βρετανό πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας όσα υποστήριξε ο αρχηγός του κόμματος, Κόρμπιν.
«Θα στηρίξουμε την πρόταση για εκλογές, μόλις το νομοσχέδιο για αποτροπή του άτακτου Brexit γίνει νόμος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι προηγούμενες δύο ήττες του Τζόνσον
Πριν ακόμα η πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων εγκρίνει το νόμο για την αναβολή του Brexit, με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ του νόμου, ο νόμος για την αναβολή του Brexit είχε λάβει το πρώτο «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ.
Υψηλοί ήταν οι τόνοι και τις δύο ημέρες με αποκορύφωμα του ξέσπασμα του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος φανερά οργισμένος εξαπέλυσε εις διπλούν αιχμηρούς χαρακτηρισμούς κατά του Κόρμπιν.
Το ειρωνικό χαμόγελο της Τερέζα Μέι
Την στιγμή, συγκεκριμένα, που ο Βρετανός πρωθυπουργός καταποντίστηκε στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του σχεδίου νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα «προδόθηκε» από 21 στελέχη του κόμματός του, η Τερέζα Μέι ξεκίνησε να χαμογελά όλο νόημα.
Καθισμένη δίπλα στο ιστορικό στέλεχος των Συντηρητικών, Κεν Κλαρκ γέλασε ειρωνικά ενώ το βλέμμα της ήταν γεμάτο ικανοποίηση.
Η επόμενη μέρα
Ο νόμος για την αποτροπή του άτακτου Brexit σε πρώτη φάση θα πάει προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων ενώ στην συνέχεια θα επιστρέψει στους βουλευτές για την οριστική αποδοχή. Στον αντίποδα ο Τζόνσον διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να ζητήσει νέα αναβολή από την ΕΕ.
Το πιθανότερο ενδεχόμενο υπαγορεύει την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Λόρδων. Αφού γίνει νόμος, ο Τζόνσον θα ζητήσει εκ νέου πρόωρες εκλογές, οι οποίες δεν θα βρουν σύμφωνο τον Κόρμπιν και άρα θα εγκριθεί.
Ο χρόνος ωστόσο, μετρά αντίστροφα αφού όλα τα πιθανά σενάρια θα πρέπει να διαδραματιστούν πριν την 14η Σεπτεμβρίου όπου και είναι προγραμματισμένο το κλείσιμο της Βουλής από τον Μπόρις Τζόνσον.