Τέσσερις ημέρες πριν την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, το οποίο φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον πλοίαρχό του προκειμένου να το παραδώσει.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Financial Times, ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προσέφερε εκατομμύρια δολάρια στον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου προκειμένου να τον δελεάσει να το κατευθύνει σε συγκεκριμένη τοποθεσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν, έστειλε στις 26 Αυγούστου email στον Ινδό κυβερνήτη του Adrian Darya 1, Αχιλές Κουμάρ, στο οποίο ανέφερε ότι εργάζεται στο πλευρό του Μάικ Πομπέο ως εκπρόσωπος του Ιράν στις ΗΠΑ.
«Σας μεταφέρω καλά νέα. Η κυβέρνηση Τραμπ είναι πρόθυμη να πληρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να οδηγηθεί το πλοίο κάπου όπου μπορεί να κατασχεθεί από τις αμερικανικές αρχές», αναφερόταν στο email, όπου αναγράφονταν επίσης αριθμοί τηλεφώνου, ώστε να διαβεβαιωθεί για την ακεραιότητα του email ο πλοίαρχος.
«Με αυτά το χρήματα μπορείς να έχεις τη ζωή που επιθυμείς και καλά γεράματα», φέρεται να έγραψε ο Χουκ σε δεύτερο email του προς τον Ινδό πλοίαρχο, το οποίο περιελάμβανε και μια προειδοποίηση. Αν δεν επιλέξεις να πάρεις τον εύκολο δρόμο, η ζωή θα είναι πολύ πιο δύσκολη για εσένα».
Ο Κουμάρ αγνόησε τα emails, ενώ στη συνέχεια οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και στον ίδιο προσωπικά, όταν περιέλαβαν το Adrian Darya 1 στη μαύρη λίστα.
Οπως σημειώνουν οι FT, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς ο Χουκ έχει στείλει παρόμοια μηνύματα σε περίπου δώδεκα καπετάνιους τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να «τρομάξει» τους ναυτικούς ώστε να καταλάβουν πως ενδεχόμενη παροχή βοήθειας στο Ιράν θα έχει ως συνέπεια την επιβολή σημαντικών κυρώσεων.
«Το Ιράν γνωρίζει ότι η επιτυχία της εκστρατείας πίεσης εξαρτάται από την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων για πετρέλαιο», σχολίασε ο Χουκ στην οικονομική εφημερίδα και πρόσθεσε: «Καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταρρεύσουν οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου».
«Η προσφορά στον Κουμάρ σηματοδοτεί ένα νέο μέτωπο στην εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» των ΗΠΑ που αποσκοπεί στο να πληγεί το Ιράν από έλλειψη ρευστότητας ώστε να αναγκαστεί η Τεχεράνη να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μιας ευρύτερης συμφωνίας για τα πυρηνικά σε σχέση με αυτή που υπέγραψε το Ιράν με τη διοίκηση του Ομπάμα και διεθνείς δυνάμεις το 2015.