Σε αναζήτηση αντιπολιτευτικού… βηματισμού συνεχίζεται να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία του μετά την καλοκαιρινή ραστώνη.
Τόσο ο τέως πρωθυπουργός όσο και πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής Αντιπολίτευσης φαίνονται ακόμα «μουδιασμένα» και «αμήχανα» καθώς η νέα κυβέρνηση έδωσε με το «καλημέρα» τα πρώτα δείγματα γραφής με μία σειρά νομοσχεδίων αλλά και θετικών μέτρων, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανέβει στη ΔΕΘ και να ανακοινώσει μία σειρά από φοροελαφρύνσεις για αρκετές κοινωνικές ομάδες καθώς και για επιχειρήσεις φέρνοντας για μία ακόμη φορά σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι «πιάστηκε» στον ύπνο, ίσως… ζαλισμένος και από τις απανωτές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές και εσχάτως τις εθνικές). Τα πρώτα δείγματα αντιπολιτευτικής γραφής ήταν απογοητευτικά. Δεν ήταν τυχαίο ότι οι πρώτες «γκρίνιες» για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές εκφράστηκαν έστω και παρασκηνιακά στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Αντιπολίτευση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Το προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα την περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών στην Εύβοια, ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ξεχνώντας προφανώς τα λάθη και τις ολιγωρίες της προηγούμενης κυβέρνησης με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι – επιχείρησαν να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό ότι πήγε στα καμένα για επικοινωνιακούς λόγους.
Η «φτηνή» αντιπολίτευση, ελλείψει σοβαρών προτάσεων για μία σειρά θεμάτων όμως, συνεχίστηκε και χθες, αυτή τη φορά με ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορμή στάθηκε η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον – «ως πρώτο βήμα» για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα – να εκτεθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Αθήνα με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2021 για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Ο Αλέξης Τσίπρας αντί να μιλήσει επί της ουσίας της πρότασης Μητσοτάκη έσπευσε να την χαρακτηρίσει αφελή. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση αντί επιστολών δανεισμού – όπως είπε – να ζητήσει την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Έσπευσε δε, να σηκώσει το… δάχτυλο εναντίον της κυβέρνησης καλώντας την να «να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ’ αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».
Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό…
Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019
Τα «όπλα» Τσίπρα στη ΔΕΘ
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται ακόμη για τον μετασχηματισμό του κόμματος για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και «γκρίνιες», το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού προετοιμάζεται για την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Εκτιμάται πως ο κ. Τσίπρας θα ξεκινήσει στις 14 και 15 Σεπτέμβρη όπου θα βρεθεί στη ΔΕΘ να ξεκινήσει μία πιο επιθετική αντιπολίτευση και θα επιχειρήσει να «χτυπήσει» στις αδυναμίες που θεωρεί ο ίδιος ότι έχει η παρούσα κυβέρνηση αλλά και να αποδομήσει ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να «παίξει» με το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι παραπέμπει το θέμα για το 2021.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να υπερασπιστεί τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας για πολλοστή φορά ότι έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια.
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα δεν εμφανίζεται όσο ενωμένος θα ήθελε ο κ. Τσίπρας. Οι διαφωνίες – οι οποίες αρκετές φορές εκφράζονται παρασκηνιακά ή μέσω δημοσιευμάτων – δείχνουν πως ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου να συνδυάσει η Κουμουνδούρου τη χάραξη της στρατηγικής για την επόμενη μέρα.
Από τη μια υπάρχει όλη η διάχυτη επιθυμία ενός μέρους του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε ένα χαρακτήρα «αντισυστημικής» δύναμης, ήτοι σε μια εκδοχή «ριζοσπαστικής αριστεράς» που θα διεκδικεί μια συνολικότερη αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου πλαισίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε αυτή τη βάση θα επιδιώκει να εκπροσωπήσει και κινήματα που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Από την άλλη, υπάρχει η θέση της ηγεσίας, αλλά και μεγάλου μέρους και στελεχών και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης και όχι αντισυστημικής ρήξης και άρα ως προς το λόγο, τις αιχμές και την οργανωτική μορφή θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο ρόλο.
Άσυλο και ΟΤΑ
Το προηγούμενο διάστημα η αντιπολιτευτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε και από το γεγονός ότι επιχείρησε να χτυπήσει την κυβέρνηση για τις αλλαγές που προώθησε για την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ αλλά και για στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στόχος του κ. Τσίπρα ήταν να αναδείξει τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με το άσυλο, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι θα έχουν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να αναδείξουν το θέμα και να καταγγείλουν την κυβέρνηση για την όποια απόπειρα «εισβολής» της Αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους.