Παρεμβάσεις στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία των αρμόδιων Υπουργών της Φινλανδικής 6μηνης Προεδρίας της ΕΕ, έκαναν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, αναδεικνύοντας επίκαιρα ζητήματα και καταγγέλλοντας τις ευθύνες της ΕΕ.
Στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) όπου παρουσιάστηκαν οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Κ. Παπαδάκης εστίασε στον αδιέξοδο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά που επιβάλλει η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, θέτοντας στις Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Φινλανδίας, Anna-Maja Henriksson και Maria Ohalo, το ζήτημα της απαράδεκτης κατάργησης της δευτεροβάθμιας εξέτασης ασύλου. Στην τοποθέτησή του ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:
«Στη Λέσβο αυτή τη στιγμή η χωρητικότητα είναι για 3000 άτομα στο hotspot και διαμένουν πάνω από 11.000. Στη Σάμο στο hotspot χωρητικότητας 700 ατόμων ζουν σχεδόν 5000. Στα άλλα hotspot στοιβάζονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι άνθρωποι από τη χωρητικότητα και αυτή την ώρα που μιλάμε 65.000 μετακινούνται εσωτερικά στην Τουρκία και είναι αρκετά πιθανό κάποιοι από αυτούς να καταλήξουν πάλι στα ελληνικά νησιά. Είναι αδιέξοδος λοιπόν ο εγκλωβισμός με βάση την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που κάνει αβίωτη την κατάσταση και για τους πρόσφυγες και για τους νησιώτες στην Ελλάδα. Να κλείσουν τώρα τα απαράδεκτα hotspot, να δημιουργηθούν ανθρώπινες, αξιοπρεπείς υποδομές φιλοξενίας στις χώρες τελικού προορισμού. Θέτουμε ιδιαίτερα το ζήτημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την κατάργηση της δευτεροβάθμιας εξέτασης ασύλου που παραβιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων και πρέπει άμεσα να παρθεί πίσω».
Ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος συμμετείχε στον «οικονομικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων με τον Milka Lintila, Πρόεδρο του ECOFIN (Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της ΕΕ) και Υπουργό Οικονομίας της Φινλανδίας», ζητώντας την τοποθέτησή του στο επείγον αίτημα απαγόρευσης των πλειστηριασμών των λαϊκών οικογενειών. Στην ομιλία του τόνισε συγκεκριμένα τα παρακάτω:
«Παρά τη φιλολογία ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα και διεθνώς δείχνει το αντίθετο. Ταυτόχρονα, τα μνημόνια είναι «δέσμη μέτρων» της ΕΕ, ήρθαν για να μείνουν. Αυτό φαίνεται από τη συζήτηση που ανοίγει αυτή τη περίοδο για το λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο», που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο έδαφος κερδοφορίας για τους μεγάλους ομίλους.
Επανέρχονται όλα αυτά τα ζητήματα με επίκεντρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εστιάζοντας όχι στις τεράστιες οφειλές των επιχειρηματιών, αλλά στους εκατοντάδες χιλιάδες μικρο-οφειλέτες σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα αποτελέσματα είναι πια γνωστά: χιλιάδες απολύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα μαζί με την έναρξη εκκαθάρισης κόκκινων δανείων από ιδιωτικά funds, κατασχέσεις καταθέσεων, 120.000 πλειστηριασμοί κατοικιών που ξεκινούν στην Ελλάδα σήμερα 4 Σεπτεμβρίου.
Κι από αυτό το βήμα θέτουμε το αίτημα για νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας-σύνταξης από κράτος, τράπεζες και funds;».
05/09/2019 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ